• Groene Kruisgebouw aan de Spoorstraat in Schoonhoven.
• Groene Kruisgebouw aan de Spoorstraat in Schoonhoven. Foto: Floris Bakker

Raad wil alternatieve locaties alsnog onderzoeken

Spreiding en snelheid gewenst

lekkerkerk • Een eerlijke verdeling van het aantal vluchtelingen en snellere uitwerking van de huisvestingsplannen. Met die opdracht zet de raad het college van B en W van de Krimpenerwaard aan het werk. "We hebben oog voor zorgvuldigheid, maar we moeten nu doorpakken. Opvang van vluchtelingen is hard nodig", meende Jan Verburg (SGP), die zijn teleurstelling verwoordde over het trage proces. Voor 1 september moet het college de raad de resultaten presenteren van een vervolgonderzoek naar de drie reeds geselecteerde locaties in Schoonhoven en Lekkerkerk en mogelijke alternatieven elders in de Krimpenerwaard. Ad Struijs wees in dat verband op de interne lijst met 44 onderzochte locaties, die van burgemeester Roel Cazemier niet openbaar mocht worden gemaakt om 'onnodige onrust' bij inwoners te voorkomen. Struijs en Bening (D66) vonden dat lastig, omdat zij meer wilden weten over de afwegingen en de keuze voor het Groene Kruisgebouw en de Ichthusschool in de Spoorstraat, de Vakschool in Schoonhoven en het voormalige K5-kantoor in Lekkerkerk. Ook Rob Geleijnse (PvdA) verzocht vergeefs om meer openheid. "Dit debat is gebaat bij transparantie."

Heibel

In de broeierige raadzaal, die tot de nok gevuld was met toeschouwers, ging het dinsdagavond vooral om kleinschaligheid en spreiding. De partijen waren het er bijna unaniem over eens dat Schoonhoven te zwaar wordt belast in verhouding tot de overige kernen. Pascal van der Hek (VGBK) bleef bij het standpunt dat het onderbrengen van grote groepen vluchtelingen onverantwoord was. "Dertig tot vijftig mensen is genoeg. Anders krijg je onderlinge problemen en heibel met de buurt." De verblijfsduur wilde hij maximeren tot twee jaar. Van Mirjam Verduijn (VVD) mocht het collegevoorstel meteen van tafel. "Wij hebben hier niet om gevraagd. De VVD is tegen de komst van extra statushouders en vluchtelingen. We hebben al de handen vol aan de huidige aantallen. Bovendien baren de financiën ons zorgen. Extra opvang kost de gemeente structureel 1,3 miljoen euro. Dat heeft consequenties voor de begroting."

Inloopbijeenkomst

De woordvoerster van de liberalen haalde stevig uit naar burgemeester Cazemier, die tijdens een inloopbijeenkomst in Schoonhoven onjuiste informatie had verstrekt over toestemming van de directie van de Vakschool voor plaatsing van statushouders in de toren. "Dat de raad wordt misleid is tot daar aan toe, maar de inwoners mag je niet met een kluitje in het riet sturen." De burgemeester maakte zijn excuses en stelde dat weliswaar op ambtelijk niveau contact was geweest met de Vakschool, maar een bestuurlijk vervolg ontbrak. "We gaan met Zadkine en de investeerder de mogelijkheid tot tijdelijke bewoning van maximaal 50 statushouders in kaart brengen. De campus voor studenten is niet uit beeld." Voor Jan Dekker (CDA) is het Wolfson-gebouw in Schoonhoven-Noord nog steeds een optie. "Geen enkele aangewezen locatie kan rekenen op applaus van omwonenden. Het college heeft niet de moed gehad om in gesprek te gaan met de eigenaar." Hij meende dat er haast geboden is met de opvang in de Krimpenerwaard, omdat er anders een aanwijzing van de staatssecretaris mogelijk is. Rob Geleijnse (PvdA) kon er niet bij dat er onvoldoende locaties beschikbaar zijn in het poldergebied. Hij opperde dat Vestia woningen verhuurt aan de Lageweg in Ouderkerk, maar volgens het college zijn deze niet geschikt voor statushouders. Benjamin Anker (ChristenUnie) verzocht om een ruimhartige benadering. "Het draait om barmhartigheid én bezorgdheid. Aan huisvesting zitten risico's. Het is onwenselijk dat Schoonhoven het leeuwendeel krijgt, maar we moeten naar oplossingen blijven streven." Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) noemde de bezwaren van de Spoorstraat 'terecht'. "De gemeente Krimpenerwaard is groter dan Schoonhoven. Gespreide huisvesting kan veel onrust wegnemen."


Pieter van der Laan