• Huug Hagoort met zijn vrouw Cocky.
• Huug Hagoort met zijn vrouw Cocky. Foto: Eigen foto

Schapen gaan Lopikerhout begrazen

lopik • Huug Hagoort, de bekende herder uit Ottoland, start met zijn Schoonenbeker schapen over een paar weken met het begrazen van natuurgebied Lopikerhout in de gemeente Lopik. Eens per tien weken zal hij met circa 220 schapen en twee border collies in het gebied te bewonderen zijn.

In november 2015 werd Hagoort benaderd door Klaas-Hemke van Meekeren, coördinator bij Streekfonds Utrechtse Waarden. "Zij vinden het als initiatiefnemer belangrijk dat er een bijdrage wordt geleverd aan de biodiversiteit. Hij wist van mijn schaapskudde af en vroeg of ik het zag zitten om een coachende rol op me te nemen. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat ik er zelf zou gaan rondlopen. Dat gaat nu tot en met november wel gebeuren, maar ik zie mezelf als tussenpaus. Daarna is het de taak aan een ander."

De Ottolander is desondanks zeer te spreken over het gebied. "De Lopikerhout is een geweldig gebied. Er is een prachtige biodiversiteit ontstaan. Het veenweidepark in Oudewater is vrij eenzijdig. Daarin zit het verschil met de Lopikerhout, waar het landschap uit verschillende hoogtes bestaat." Tijdens het begrazen eten de Schoonenbeker schapen van Hagoort plantenzaden op, of blijven deze steken in de vacht van de dieren. Als de kudde vervolgens op een andere plek wordt ingezet, worden de zaden daar gedropt, zij het via de vacht of via de mest. Het voordeel hiervan is dat er extra vlinders, vogels en insecten worden getrokken naar een bepaald landschap. Op die manier neemt de biodiversiteit in een regio toe. "Maar het is een flinke uitdaging om de diversiteit nóg verder te verhogen in de Lopikerhout. Ik zie het als een soort kraamkamer voor de overige gebieden in de Lopikerwaard."

Lof

Hij spreekt vol lof over Kees de Leeuw, coördinator natuur en landschap bij de gemeente Lopik. "Hij heeft iets fantastisch neergezet in de Lopikerwaard. Wat er nu staat is zijn verdienste en het wordt voor mij moeilijk om de diversiteit nog verder op te krikken."

Wie Hagoort na november opvolgt, is nog niet met zekerheid te zeggen. Een herder uit IJsselstein zal de komende maanden meelopen met de Ottolander en het is de bedoeling dat hij integreert in de organisatie.

De streekherder was vorig weekend al actief in het stadspark van Montfoort. Honderden Montfoorters kwamen een kijkje nemen en foto's maken. "Het was een drukte van belang", zegt Hagoort. "Op één moment telde ik 54 mensen in, om en tussen de kudde. "Het was ook mooi weer. Dan is een herder romantiek, vandaag met de regen: reumatiek."


Leendert Kamsteeg