• René en Marjo Straver. Rechts de meer dan vijf meter hoge vrouw van wilgenteen.
• René en Marjo Straver. Rechts de meer dan vijf meter hoge vrouw van wilgenteen. Foto: Floris Bakker

Tiende kunstmanifestatie bij De Wilgengaarde

'Feest om door onze tuin te zwerven'

benschop • De tiende editie van de kunstmanifestatie heeft de titel 'Zwerven door de kunst' gekregen. En dat is volgens René Straver precies wat bezoekers doen. "Door de combinatie van natuur en kunst is het een feest om door onze beeldentuin te zwerven." De looproute is maar liefst 1.500 meter lang. De eerste 150 meter is een 'onthaastingspaadje'. "Daar gebeurt niets. Het pad is enkel bedoeld om even tot rust te komen, want kunst kijken doe je niet als je gehaast bent."

Landgoed

René en zijn vrouw Marjo besloten ruim tien jaar geleden om de beeldentuin op te zetten achter hun woning aan het Benedeneind NZ in Benschop. "We hadden grond over achter ons huis en hebben daar een landgoed van gemaakt", legt René uit. "Omdat we zelf erg van kunst houden, hebben we kunstenaars uitgenodigd om hun werk hier te exposeren. Zo is ook de kunstmanifestatie ooit ontstaan."

De manifestatie groeide uit tot een kunstevent waar elk jaar zo'n 1.500 tot 2.000 bezoekers uit heel Nederland op af komen. Marjo denkt dat vooral de verscheidenheid aan kunst de manifestatie zo aantrekkelijk maakt. "Elke kunstenaar heeft z'n eigen dna, en dat zie je terug in hun werken." Ook dit jaar is er weer van alles te zien: variërend van sculpturen in steen, staal, hout of brons, keramiek en glas tot ruimtelijk werk en schilderijen."


Unieke kans

René en Marjo slagen er elk jaar in andere kunstenaars naar Benschop te krijgen. En dat lukt ze volgens René aardig. "Als we op een kunstbeurs iets moois zien, vragen we of de maker interesse heeft om bij ons in de beeldentuin te exposeren. Vaak willen ze wel. Het is natuurlijk een unieke kans om je werk in de buitenlucht te laten zien aan een groot publiek." Hun kunstmanifestatie is inmiddels zelfs zo bekend dat kunstenaars het echtpaar zelf benaderen. Toch zijn ze wat terughoudend om meteen 'ja' te zeggen, "want we willen een evenwichtige, kwalitatief goede en aantrekkelijke zwerfroute creëren."


Te koop

Alle getoonde kunst is te koop. De opbrengst gaat volledig naar de kunstenaar. "Deelnemers betalen wel staangeld", legt Marjo uit. "Heel veel is het niet. De kunstenaars zijn beide dagen ook aanwezig. Ons doel is vooral om een leuk evenement te organiseren voor kunstliefhebbers. En dat zijn echt niet alleen maar grijsaards . We zien elk jaar ook veel jonge stellen die kunst komen kijken." Soms zijn René en Marjo zó onder de indruk van een werk dat ze het zelf aanschaffen. Marjo wijst naar de vrouw van wilgenteen die voor de beeldentuin staat opgesteld. "Naast mooi, past -ie ook goed bij wat we hier doen."

'Zwerven door de kunst' is zaterdag 4 juni van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De entree is gratis. Beeldentuin De Wilgengaarde is gevestigd aan Benedeneind NZ 408a in Benschop. Meer informatis is te vinden op de website.


q www.dewilgengaarde.nl