Fietsdag voor Lopikse senioren

lopik • Speciaal voor fietsende 60-plussers uit Lopik is er op donderdag 16 juni een Fietsinformatiedag in en om Dorpshuis De Schouw.

Gedurende de dag krijgen deelnemers praktische tips om langer en op een veilige manier te blijven fietsen. Zo wordt de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht getest. Hierbij is speciale aandacht voor lokale verkeerssituaties. Na het theoretisch deel gaan de cursisten naar buiten, voor controles en praktijkoefeningen op de eigen fiets of e-bike. Zo is er een rijwielhandelaar die de fietsen controleert en krijgen de senioren 'fietsgymnastiek' van een beweegdocente. Daarna worden op een afgezet parcours de reactiesnelheid, het evenwicht en de fietsvaardigheid getest. Tevens wordt het groepsfietsen geoefend tijdens een korte fietstocht langs enkele gevaarlijke en onoverzichtelijke verkeerssituaties in de gemeente.

De dag is een initiatief van de gemeente, in samenwerking met de provincie Utrecht en de Fietsersbond. "Fietsen is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid", verklaart wethouder Johan van Everdingen. "Het wegverkeer wordt echter steeds drukker en ingewikkelder. Daarom gebeuren er steeds meer ongelukken. Daarbij vallen vooral slachtoffers onder de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: de fietsers. En dan met name de oudere fietsers. Om deze ongevallen te voorkomen organiseren we deze dag." De cursus duurt van 09.00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een lunch. Deelname kost 7,50 euro. Aanmelden kan telefonisch via: 0348-552038, per e-mail: fietsschool@fietsers@fietsersbond.nl (o.v.v. 'aanmelding Fietsinformatiedag Lopik 16 juni) of via de website.


q www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen