• Nico Dullaart tijdens een eerdere editie van Alpe d'HuZes.
• Nico Dullaart tijdens een eerdere editie van Alpe d'HuZes.

Dullaart weer live vanaf Alpe d'HuZes

bergambacht • Hoe emotioneel beladen het evenement ook is, Nico Dullaart zou het voor geen goud willen missen. Opnieuw is hij present op de 'Nederlandse berg' om voor de gezamenlijke lokale omroepen verslag te doen van Alpe d'HuZes.

Drie jaar geleden kreeg hij voor het eerst live iets mee van het sponsorfietsevenement voor KWF Kankerbestrijding. "Kees Bakker, fysiotherapeut in Bergambacht en één van de deelnemers toen, stak me aan met het virus", blikt hij terug in de studio van RTV Krimpenerwaard. "Hij vertelde in mijn radioprogramma zo bevlogen over Alpe d'HuZes, dat ik bij thuiskomst gelijk tegen mijn vrouw Ineke zei dat ik er ook naartoe wilde. 'Prima, dan ga ik mee', antwoordde ze." Lachend: "Ze is niet zo moeilijk."

Het zorgde voor een sneeuwbaleffect. Want belde de Bergambachtenaar dat eerste jaar met zijn mobieltje in voor verhalen vanaf de berg, inmiddels pakt Radio d'Huzes het een stuk professioneler aan. "Stukje bij beetje wordt het groter. Blijkbaar heb ik in het eerste jaar weer anderen enthousiast gemaakt. Nu gaan we met een ploeg van ruim vijftien radiomaffe mensen: verslaggevers, technici en vrijwilligers die ondersteunende diensten verrichten." En van een geïmproviseerde radiostudio onderaan de berg, neemt Radio d'Huzes nu zelfs zijn intrek in het 'crisiscentrum' van de organisatie bovenop Alpe d'Huez, het Palais du Sport. "Het kan niet op. Ik denk zelf wel eens: waar eindigt dit?" Inderdaad, waar eindigt dit? Nico: "Nou ja, het zou mooi zijn als we ooit ook voor livebeelden kunnen zorgen vanaf Alpe d'Huez. Nu hebben we ook filmapparatuur bij ons, maar de beelden moeten eerst gemonteerd worden voordat ze uitgezonden kunnen worden."

En, om nog maar een wens publiek te maken: "Ik zou graag nog een keer zo'n grote animo vanuit de Krimpenerwaard willen mobiliseren als in 2013. Ik merk in Bergambacht, dat destijds met maar liefst drie teams vertegenwoordigd was, dat die wens breder leeft. Ik hoop daaraan mijn steentje te kunnen bijdragen. Misschien onder de noemer van het Radio d'HuZes-team Krimpenerwaard?"

De immer goedgehumeurde Bergambachtenaar heeft zich niet laten weerhouden door de minder positieve berichten die de laatste jaren aan de organisatie van Alpe d'HuZes kleven. "Ik heb me verdiept in de materie en weet zeker dat er geen euro in eigen zak wordt gestoken. Alpe d'HuZes is voor mij een warm bad met mensen die het hart op de juiste plek hebben."

De verhalen die hij onderweg hoort, raken hem. "Het zorgt vaak voor een brok in mijn keel, maar ik kan als verslaggever niet steeds een potje staan huilen. Neemt niet weg, dat ik na afloop van het evenement altijd een paar dagen de tijd neem om één en ander te verwerken."


Robert van der Hek