• Wil van der Jagt en Anton Bionda in gesprek met burgemeester Roel Cazemier.
• Wil van der Jagt en Anton Bionda in gesprek met burgemeester Roel Cazemier. Foto: Adri Verhoeven

Inwoners vragen om vluchtelingen te verdelen over alle kernen

'Waarom zoveel in Schoonhoven?'

schoonhoven • Bewoners hadden tijdens de bijeenkomst in de aula van het Schoonhoven College vooral vragen, want er bestaat nog veel onduidelijkheid. Bijvoorbeeld over de duur van de opvang. "In de brief die we kregen staat 3 tot 5 jaar, maar hier wordt weer gesproken over maximaal 4 jaar. Wat is het nou?", moppert Christian de Gier, één van de 300 aanwezigen.

De Gier woont in de Spoorstraat waar het college twee leegstaande gebouwen (Groene Kruisgebouw en oude Ichthusschool) op het oog heeft om tussen de 80 tot 100 vluchtelingen in onder te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. "En dat geldt voor 10 jaar! De burgemeester kon ons bewoners echter niet garanderen dat de vluchtelingen na vier jaar weg zijn."


Buurvrouw

Als de plannen doorgaan is Wil van der Jagt straks buurvrouw van zo'n 50 statushouders. "Ik woon alleen in een appartement tegenover de Vakschool en meestal zijn het voornamelijk mannen die ze huisvesten. Dat geeft mij een sterk gevoel van onveiligheid." Een racist is ze absoluut niet. Wel vindt Van der Jagt dat asielzoekers hun houding tegenover vrouwen moeten veranderen. "De respectloosheid waarmee zij met vrouwen omgaan is schandalig."


Anton Bionda is vooral bezorgd. Met de opvang in zijn buurt heeft hij niet eens zoveel problemen, "maar wie garandeert onze veiligheid en die van onze vrouwen en kinderen?" Bionda denkt dat de bijeenkomst vooral is bedoeld om de gemoederen te sussen. "De opvang wordt ons bewoners straks gewoon door de strot geduwd." Hij uitte zijn zorgen aan burgemeester Roel Cazemier. "Zijn reactie was diplomatiek. Hij beloofde gelukkig wel, zeker de eerste periode, meer politie-inzet."

Er worden tijdens de avond soms heftige discussies gevoerd, waarbij inwoners ongezouten hun mening geven. Maar er is ook ruimte voor begrip. Veel bezoekers willen echte oorlogsslachtoffers en vluchtelingen wel degelijk helpen. "Maar waarom zoveel mensen in Schoonhoven? Waarom niet beter verdelen over alle kernen van de Krimpenerwaard? Schoonhoven-Noord raakt op deze manier wel heel erg vol", aldus Marjan Lotz.


Kansen

Een buurtbewoner, die liever niet met zijn naam in de krant wil, wijst erop dat de komst van Syrische vluchtelingen ook kansen biedt. "De meeste zijn goed opgeleid en deze kunnen we prima gebruiken in onze maatschappij."

Burgemeester Roel Cazemier en wethouder Jan Vente tonen zich na afloop tevreden. Ze noemen de bijeenkomst bijzonder geslaagd. "Iedereen was heel open en eerlijk en stelde vragen die er toe doen", aldus Vente. "Ik heb goede gesprekken gevoerd en dat is voor mij een cadeautje." Volgens de wethouder zal er straks binnen de gemeenteraad kritisch naar het voorstel worden gekeken. Hij sluit niet uit dat ook andere locaties in beeld komen.

Voor Cazemier was de avond één van de eerste keren dat hij met een grote groep inwoners in gesprek ging. "Natuurlijk snap ik de zorgen en heb ik begrip voor de gevoelens van onrust. En ik snap ook dat welke beslissing we ook nemen, deze niet automatisch tot applaus zal leiden."


Het onderzoek naar mogelijke locaties voor de opvang van vluchtelingen en statushouders staat deze dinsdag op de agenda van de raadsvergadering die vanaf 20.00 uur in Lekkerkerk wordt gehouden. Vanwege de te verwachten drukte adviseert de gemeente om de vergadering thuis live te volgen via de website van de gemeente: www.krimpenerwaard.nl/raadsuitzendingen.

Adri Verhoeven