Groenendijk: 'Voorstel is onbegrijpelijk'

schoonhoven • Eigenaar Cor Groenendijk vindt het 'onbegrijpelijk' dat de gemeente Krimpenerwaard niet kiest voor het Wolfsongebouw als opvang voor vluchtelingen en statushouders.

Hij noemt het vreemd dat het college van B en W nu met andere locaties in Schoonhoven en Lekkerkerk op de proppen komt. Gebouwen die soms nog in gebruik zijn. "Het Wolfsongebouw staat leeg en is prima geschikt, iets dat ook wordt bevestigd door het COA. Binnen tien weken kan het draaien. Een aantal van 100 vluchtelingen is daar goed te huisvesten. En ook voor de 24 personeelsleden van het COA is er dan nog voldoende ruimte."


Draagkracht

Groenendijk zegt dat veel raadsleden achter zijn plan staan, "maar drie van de vijf collegeleden zijn faliekant tegen." Het college kiest liever niet voor het Wolfsongebouw, vanwege een gebrek aan draagkracht in de wijk Schoonhoven-Noord. Groenendijk wijst erop dat daar nooit onderzoek naar is gedaan. Hij zegt zelfs andere geluiden te horen. "Zowel de ondernemerskringen, bewonerscommissie, het Schoonhovens College als de Marokkaanse gemeenschap reageren positief en willen hun medewerking verlenen." De vrees dat er, na de opvang van vluchtelingen en statushouders, arbeidsmigranten in het gebouw worden gehuisvest, is ongegrond. "Dat is niet de bedoeling. Statushouders zouden de units kunnen huren, of studenten die woonruimte nodig hebben."


De ondernemer, wiens gebouwen aan de Bergambachterstraat 1 en 3 al een aantal jaar grotendeels leegstaan, weet dat zijn oproep aan dovemansoren gericht is. Ook de huisvesting van buitenlandse - Hongaarse - werknemers zag de gemeenteraad vanwege een gebrek aan draagkracht in de wijk enkele jaren geleden niet zitten. En een eerder voorstel voor een volwaardig asielzoekerscentrum in het Wolfsongebouw - voor minimaal vierhonderd vluchtelingen - haalde eveneens de eindstreep niet.