Opvanglocaties in Lekkerkerk en S'hoven

krimpenerwaard • Het voormalige K5-hoofdkantoor in Lekkerkerk, een deel van de Zilvervakschool, de voormalige Ichthusschool en het Groene Kruisgebouw in Schoonhoven zijn in beeld voor de opvang van statushouders dan wel vluchtelingen.

'In het niet-gebruikte deel van de Zilvervakschool aan de Mr. Kesperstraat -de toren- kan mogelijk onderdak geboden worden aan vijftig statushouders', meldt B en W van de gemeente Krimpenerwaard in een voorstel aan de gemeenteraad. 'Het vroegere K5-hoofdkantoor aan de Koninginneweg in Lekkerkerk kan eventueel ruimte bieden aan zestien nieuwkomers. Het gaat in beide gevallen om tijdelijke huisvesting voor een termijn van drie tot vijf jaar'.

De gemeente Krimpenerwaard heeft de taak dit jaar 138 statushouders -vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en in Nederland mogen blijven- woonruimte te bieden. 'Het is moeilijk om deze mensen te huisvesten. Daarom denken we aan tijdelijke, kleinschalige huisvesting in bestaande, leegstaande panden. Op deze manier worden er geen sociale huurwoningen onttrokken aan het woningbestand en blijven er woningen beschikbaar voor bestaande woningzoekenden in de gemeente'.


Vluchtelingen

Voor de opvang van vluchtelingen, mensen die hun land zijn ontvlucht en nog in de procedure zitten voor een definitieve verblijfsvergunning, heeft B en W de voormalige Ichthusschool en het Groene Kruisgebouw aan de Spoorstraat in Schoonhoven op het oog: 'Het gaat om tijdelijke opvang voor tachtig tot honderd vluchtelingen voor een termijn van drie tot vijf jaar. Hierbij wordt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nauw betrokken'. Het college legt de drie locaties ter bespreking voor aan de gemeenteraad in de vergadering van 31 mei. Gisteren en vanavond zijn er inloopbijeenkomsten in Schoonhoven en Lekkerkerk. Hiervoor hebben alleen omwonenden en overige belangstellenden toegang, die een uitnodiging van de gemeente hebben ontvangen.