• Jordie van Leeuwen
• Jordie van Leeuwen

Jordie breekt door bij Feyenoord

haastrecht • De loopbaan van Jordie van Leeuwen leek bij Feyenoord op een dood spoor beland. De 15-jarige doelman uit Haastrecht liet zich niet kisten en sleepte een jeugdcontract uit het vuur.

De weg naar de top is bezaaid met hindernissen. Dat weet Jordie van Leeuwen (15) inmiddels ook. Twee jaar geleden werd de doelman door de trainers van Feyenoord bedankt voor zijn inzet, maar de Haastrechtse puber vocht zich wonderbaarlijk terug bij de amateurs van diezelfde club uit Rotterdam-Zuid. Zijn beloning is een contract bij de betaald voetbaltak.

Komend seizoen staan weer wedstrijden tegen Ajax, PSV en Vitesse op het programma voor de talentvolle B-junior. Hoewel eventuele betaling pas ingaat op 16-jarige leeftijd kan Jordie rekenen op onkostenvergoeding, clubkleding en alle medische faciliteiten. Ook ruilt hij zijn vmbo-opleiding op de Meander in Gouda in voor de sportklas van het Thorbecke College in Rotterdam.
De glimlach is teruggekeerd op het gezicht van de stoere doelman, die tien jaar geleden zijn loopbaan begon bij de jongste pupillen van Haastrecht. Als 9-jarige meldde hij zich op een talentendag bij Feyenoord en werd er meteen uitgepikt door de scouts. Het was het begin van een periode met vallen en opstaan. "In 2013 werd ik terug verwezen naar de amateurs. Dat was een raar moment, want tijdens een afsluitend toernooi in het Italiaanse Brescia werd ik gekozen als beste keeper. Stond ik daar met een bokaal in handen in de wetenschap dat het er op zat."

Jordie liet dat niet op zich zitten. "Ik wilde het ongelijk van de trainers bewijzen." Hij werd achtereenvolgens met de C1 en B1 kampioen. Nog opvallender was zijn debuut bij tweedeklasser Feyenoord in het bekerduel tegen topklasser Kozakken Boys. "Ik was net 15 jaar oud. Ik denk niet dat er toen een jongere doelman bij een amateurclub keepte."

Jordie van Leeuwen maakte vervolgens indruk tijdens een clinic van Roy Makaaij. De voormalige topspits schatte hem hoog in. "Tijdens een spitsentraining moest ik schoten keren van de grootste talenten uit Zuid-Holland. Dat ging me goed af. Ik merkte dat Makaaij overtuigd was van mijn kwaliteiten." Die ontwikkelingen hebben Jordie van Leeuwen meer zelfvertrouwen gegeven. Bravoure hoort bij het keepersvak. Net als de legendarische Tonny van Leeuwen, de broer van opa Dick, moet je heersen in het strafschopgebied. Hij heeft de filmpjes gezien van 'ome Tonny', die in Oranje keepte en bij GVAV eenmaal de minst gepasseerde doelman van de eredivisie was. Hij overleed in 1971 ten gevolge van een auto-ongeluk. "Tonny van Leeuwen boezemde ontzag in."

Dat lijkt Jordie van Leeuwen ook wel wat. "Goed luisteren naar de aanwijzingen van de trainers en daarbij mijn eigen stijl ontwikkelen. Ik ben een keeper, die mee voetbalt. In het moderne systeem is dat een must. Ik leer nog elke week."