• Laurens Rus bij de finish in Rotterdam.
• Laurens Rus bij de finish in Rotterdam.

17-jarige Lopiker voltooit Roparun

lopik • Hij was een van de jongste lopers en moest zich in drie weken zien voor te bereiden, maar zijn eerste Roparun smaakte naar meer. "Het is een fantastisch evenement. Als het even kan ben ik er volgend jaar weer bij", zegt de 17-jarige Laurens Rus.

Pas drie weken voor de start meldde de inwoner van Lopik zich aan. "Een van de deelnemers van ons schoolteam -de IVA Business School in Driebergen- raakte geblesseerd en kon niet meedoen. Dus deed de school een oproep wie het team wilde versterken. Daar had ik wel oren naar." Een echte hardloper is Laurens niet, maar een sportieve achtergrond heeft hij wel. "Ik zit in de wedstrijdgroep bij STV Lekstreek en richt me met name op schaatsen, skeeleren en fietsen, maar hardlopen doe ik ook. Lange afstanden waren me echter onbekend, dus daar heb ik nog wel even op getraind."

De Roparun was voor hem een begrip. "Mijn vader heeft tweemaal meegedaan en mijn moeder is een keer mee geweest voor de catering. Vandaar dat ik het evenement en het doel ervan -projecten financieren die het leven van mensen met kanker moeten veraangenamen-, al kende." Zelf had hij een persoonlijke drive. "Mijn tante, of eigenlijk oudtante, is onlangs aan die verschrikkelijke ziekte overleden. Ik liep speciaal voor haar."

Ondanks de nodige spierpijn, het afzien en slaapgebrek, kijkt hij tevreden terug op de marathon-estafetteloop vanuit Parijs. "Het is fantastisch om dit met een team te mogen doen. En niet alleen de lopers, maar iedereen die erbij betrokken was heeft een topprestatie geleverd." Wel had hij regelmatig met verbaasde blikken te maken. "Sommigen geloofden niet dat ik meedeed, omdat ik nog zo jong ben. Dat was wel grappig." Aan de finish in Rotterdam stonden Pinkstermaandag zijn familie en vrienden op hem te wachten. "Dat was een mooi moment. Ook onderweg was het vaak één groot feest langs de weg." Wat hem betreft blijft het hier niet bij. "Als onze school voor volgend jaar weer deelnemers zoekt, meld ik me zeker aan. Dan kan ik ook actief naar sponsors op zoek, want daar had ik nu geen tijd meer voor." Desondanks liep het team van Laurens ruim 22.000 euro (!) bij elkaar.

Robert van der Hek