• 'Keuze van bibliotheekaanbieder mag niet ten koste gaan van leesbevordering bij kinderen'
• 'Keuze van bibliotheekaanbieder mag niet ten koste gaan van leesbevordering bij kinderen' Foto: Nico van Ganzewinkel

Lopik wil bezuiniging bibliotheekwerk in gang zetten

'Zonde als dit verloren gaat'

lopik • Tijdens de raadscommissie afgelopen week lag de vraag voor of Lopik de samenwerking met de huidige bibliotheekaanbieder –Bibliotheek Lek en IJssel- beëindigt en verdergaat met een nieuwe partner, Karmac. Dit zou een besparing van 56.000 euro per jaar opleveren bij, volgens B&W, een 'vergelijkbaar aanbod'.

Insprekers voor aanvang van de vergadering hadden hun bedenkingen bij de switch. Zo sprak Maaike van der Gaag, directeur van de St. Victorschool in Benschop, haar vrees uit dat de bibliotheek op school zou verdwijnen. "De samenwerking met Bibliotheek Lek en IJssel verloopt goed. Ik ben bang dat wat we in drie jaar zorgvuldig hebben opgebouwd, nu weer wordt afgebroken. Met de bibliotheek op school proberen we kinderen plezier in het lezen bij te brengen. Daarnaast is de boekenuitleen een ontmoetingsplek voor ouderen in het dorp en hebben de vrijwilligers veel plezier in hun werk. Het zou zonde zijn als dat verloren gaat."

Ook een woordvoerder van scholengroep PCPO Trivia, met zes basisscholen vertegenwoordigd in de gemeente Lopik, pleitte voor behoud van de huidige situatie. "Anders ligt het leesonderwijs op z'n gat."

Volgens enkele commissieleden werd de soep niet zo heet gegeten als ze werd opgediend, want de aanpak van de leesbevordering en laaggeletterdheid is losgekoppeld van de aanbieder van het bibliotheekwerk.

Wel leefden er ook binnen de commissie diverse vragen. Want is het aanbod van Karmac wel vergelijkbaar met dat van Bibliotheek Lek en IJssel? Wat zijn de kosten van de verbouwing van dorpshuis De Schouw voor huisvesting van de bibliotheek en kan de gemeente bij de keuze voor een commerciële aanbieder als Karmac een streep zetten door de cultuurhuissubsidie van twee ton? Wat doen de huidige vrijwilligers? Willen ze zich ook voor Karmac inzetten? Wethouder Johan van Everdingen had er een hele kluif aan om ze te beantwoorden. Met betrekking tot de cultuurhuissubsidie sprak hij de hoop uit deze alsnog geheel of voor een deel binnen te slepen. Officieel vervalt de bijdrage omdat de gemeente bij Karmac zou kiezen voor een niet door de provincie erkende bibliotheek. "Na een gesprek met de gedeputeerde zie ik wel degelijk een opening", sprak de wethouder. Ook wat de vrijwilligers betreft had hij goede hoop deze binnenboord te houden. "Zodra de knoop is doorgehakt gaan we met de bibliotheek en vrijwilligers om de tafel."

De gemeenteraad beslist op dinsdag 31 mei of het echt met Karmac in zee gaat en de samenwerking met Bibliotheek Lek en IJssel beëindigt.

'Karmac Bibliotheek Services' runt naast bibliotheekbussen ook vaste vestigingen in de gemeenten Buren en Waterland. Volgens het voorstel van B&W blijven de bibliotheken in Benschop en Lopik behouden, maar verdwijnen de drie uitleenpunten in Cabauw, Polsbroek en Jaarsveld.

Robert van der Hek