• Niels en Minne maken deel uit van de opleidingsploeg van De Volharding.
• Niels en Minne maken deel uit van de opleidingsploeg van De Volharding. Foto: wijntjesfotografie.nl

Podiumplaatsen voor Niels en Minne

krimpen a/d ijssel • De eerstejaars junioren Niels Fontijne en Minne Verboom uit Krimpen aan den IJssel scoorden recent podiumplaatsen in aansprekende wedstrijden. Niels klasseerde zich als derde in de Franse etappewedstrijd Tour de l 'Eure en Minne sloot de klassieke Omloop van Borsele ook af nummer drie.

Vanuit de jeugdopleiding van het Goudse Excelsior stroomde het Krimpense duo dit jaar door naar de opleidingsploeg van De Volharding uit Nieuwegein. Tempobeul Minne Verboom (16) krijgt de kans om zich in waaierklassiekers in de kijker te rijden. Niels Fontijne (17) is de klimmer van de twee. Hij zoekt zijn heil in wedstrijden op geaccidenteerde parkoersen. Beiden kwamen op 8-jarige leeftijd via dikkebandenraces in aanraking met de wielersport. "Het duurde jaren, voordat ik bij de eerste drie eindigde," blikt Minne terug. "Pas bij de nieuwelingen won ik koersen en op het NK werd ik negende." Niels zocht in Limburg en in de Belgische Ardennen de klimwedstrijden op. In een sterk bezette etappekoers in Oostenrijk kon hij bergop met de besten mee. In de Tour de l'Eure bundelden beiden hun krachten. "Minne had net een slopende Omloop van Borsele achter de rug," vertelt zijn ploeggenoot. "Er stond een lange ploegentijdrit op het programma, die meetelde voor het klassement. Eerst zou Minne niet meegaan, maar met hem erbij konden we daar onze slag slaan."

De Volharding-ploeg reed in Frankrijk de concurrentie met een gemiddelde snelheid van ruim 48 km/uur op bijna een minuut. Het nemen van een rotonde aan de 'verkeerde' kant leverde echter een straftijd op van twintig seconden op, waardoor de Franse favoriet Tanguy Turgis de 'Ollander' Niels Fontijne enkele seconden voorbleef in het klassement. "Dat was een domper," erkent de Krimpenaar. "Ik heb me vervolgens weggecijferd en Niels geholpen aan een goed klassement door hard op kop te rijden." De leerlingen van het Krimpenerwaard College trainen bijna elke dag. Hun trainer Wim Verhagen uit 's-Gravendeel stelt daarbij de schema's samen. Aan de hand van hun wedstrijdprogramma's bepalen zij in overleg de piekmomenten. "De Ronde van de Maasvallei op zaterdag 4 juni is een wedstrijd waarnaar ik uitkijk," meldt Niels. "Daarna is de Tour de Vallée in Frankrijk een piekmoment." Minne meldt zich op het NK op Goeree Overflakkee, waar het parkoers volkomen vlak is. "Niets voor mij," zegt hij erbij. "Ik hoop op veel wind," vult Minne aan. "Dan ben ik in mijn element." De weg naar de top is lang. Beiden willen in hun juniorentijd zo goed mogelijk presteren. "Verder kijken heeft nog geen zin," aldus Niels. "Ik heb nog geen wedstrijd in Nederland gereden, dus heb ik me ook niet geplaatst voor het NK. Ik richt me vooral op buitenlandse etappewedstrijden met veel klimwerk." Minne kijkt al uit naar najaarsklassiekers met herfstachtige weersomstandigheden.

Wim Kroone