• Sander Kalkman met een omhaal.
• Sander Kalkman met een omhaal. Foto: wijntjesfotografie.nl

Spirit speelt zich met ruime zege veilig

ouderkerk a/d ijssel • Spirit deed er alles aan om de gehate nacompetitie te ontlopen. Papendrecht bleek een willig slachtoffer. Door een 4-0 zege speelde de ploeg van trainer Kees van der Poel zich in veiligheid.

Een wisselvallig seizoen werd afgerond met een ruime, ietwat geflatteerde 4-0 overwinning op het lusteloze Papendrecht. Spirit slaakte zaterdagmiddag een zucht van verlichting. De tweedeklasser heeft geen team dat met opgestroopte mouwen degradatievoetbal kan spelen. "Ik ben blij dat het er op zit", gaf vertrekkend trainer Kees van der Poel toe. "Eerlijk gezegd had ik meer van deze selectie verwacht, maar we lieten teveel steken vallen."

Wellicht dat zijn opvolger Warry van Wattum voor nieuw elan kan zorgen. Niets ten nadele van Kees van der Poel, die het Spirit-hart op de goede plek heeft, maar de trainer heeft met de 'Kanaries' afgelopen jaar geen stappen kunnen maken. Mogelijk ligt dat voor een groot deel aan de spelers zelf, want als je vooruit wil zal je vooral in jezelf moeten investeren. Die motivatie was niet bij iedereen aanwezig.

Spirit had het tegen Papendrecht alleen in het eerste kwartier lastig. Toen tikten de bezoekers de bal vlot rond en hadden de geel-witten moeite om de vijandelijke opbouw te verstoren. Met name de snelle Jay Luciano was een plaag voor de defensie. Daarom ruilden Kevin Kriek en René Groen van plek. Nadat Papendrecht was uitgeraasd, zorgde een blunder in de defensie voor 1-0. Kevin Guttink profiteerde dankbaar van deze misser. De 'giraffe' ging alleen op Papendrecht-doelman Karsten van de Velde af en schoot raak.

Hoewel Stefan Bitter zich blesseerde bij een afstandsschot, bleef de meeste stabiele pion van Spirit inzetbaar en hield hij de organisatie compact. Papendrecht probeerde in de tweede helft de Kanaries omver te blazen, maar opnieuw bleef de thuisclub moeiteloos op de been. In een fase waarin de wedstrijd bijna doodbloedde, sloeg Spirit hardhandig toe. Eerst profiteerde Sergio Caminita uit de rebound van een inzet van Guttink (2-0) en daarna mikten Eric Jansen en Kevin van Vliet de bal achter de aarzelende Papendrecht-doelman: 4-0.

Daarmee was de strijd gestreden en gunde trainer Kees van der Poel de 32-jarige verdediger René Groen een publiekswissel. Zijn echtgenote Yvonne pinkte een traantje weg. Groen speelde dertien seizoenen in de hoofdmacht van Spirit en kwam twee jaar uit voor DCV. "Ik begon als linksbuiten, werd later linkshalf en eindigde als linkervleugelverdediger. Ik heb hier mooie jaren gehad. Het is de bedoeling dat ik mijn loopbaan vervolg in het vierde elftal, waarin meer oud- eerst elftalspelers wekelijks hun potje spelen." René Groen neemt samen met Bjorn Zierts en trainer Kees van der Poel op donderdag 23 juni afscheid. Bij Spirit vertrekt Sergio Caminita met onbekende bestemming en komt Lars van der Wijngaard over van Capelle.

Pieter van der Laan