• Leerlingen en juf van groep 2  op één van de vernieuwde pleinen. In het midden directeur Arie van Zaanen.
• Leerlingen en juf van groep 2 op één van de vernieuwde pleinen. In het midden directeur Arie van Zaanen. Foto: Floris Bakker

Honderd jaar verbondenheid

Oranje Nassauschool jubileert

stolwijk • Dat was de reden dat honderd jaar geleden een lagere school werd gesticht aan de Goudseweg. Aan die identiteit is nooit gemorreld, maar anno 2016 gaat de 'ONS' wel nadrukkelijker met z'n tijd mee.

Directeur Arie van Zaanen (55) behoort zo langzamerhand tot het meubilair. Hij trad in 1991 aan en is -tot zijn eigen verrassing- de langstzittende schoolleider uit de historie van de school. In september viert hij zijn 25-jarig jubileum, maar eerst is het de beurt aan 'zijn' Oranje Nassauschool aan de Bilwijkerweg. Een eenpitter in de Krimpenerwaard met een eigen beleid, dat voorziet in onderwijs volgens het woord van God en diens zoon Jezus Christus. "Daar staat de 'K' van Koninklijk voor. Het Koninkrijk van God wordt daarmee bedoeld. Onze visie en missie zijn daarop gebaseerd", zegt Van Zaanen. "De bijbel en de uitleg door de Heidelberger Cathechismus vormen het fundament. Je staat ergens voor. Ouders die voor deze school kiezen, wordt hierop gewezen bij de aanmelding van leerlingen."

Star of strak wil Van Zaanen zijn school zeker niet noemen. "Vanuit de grondbeginselen is 'behoudend' op z'n plaats, maar bij de interpretatie van het geloof zijn wij geen zedenmeesters. Daarom hechten we sterk aan het woord 'christelijk'. Daar vallen diverse stromingen onder. De achterban is breder dan een eeuw geleden. Er zijn nu ouders die bij evangelisatiekerken behoren. Dat is geen punt. Verbondenheid is ons streven. Samen werken, samen leren en respect voor de medemens. Een andere kijk op wereldse zaken wil niet zeggen dat je niet met een niet-gelovige mag omgaan."

Modern

Van Zaanen wijst op maatschappelijke betrokkenheid en het benutten van moderne ontwikkelingen in het onderwijs. "We maken gebruik van ICT, Facebook, het leerlingvolgsysteem en CITO-toetsen vanaf groep 2. Leerlingen bezoeken verpleeghuizen om samen met de ouderen pannenkoeken te bakken. Recent zijn er door de kinderen portretten gemaakt van senioren. Hun tekeningen hangen in de gang. We hebben er zelfs een prijs voor gekregen van het Ouderenfonds."

Ook de Oranje Nassauschool krimpt licht, maar zal zijn principiële zelfstandigheid niet snel prijs geven. "Vanwege de grootte van de school moeten we zuinig omgaan met de rijksbijdrage. Ouders worden regelmatig ingezet voor allerhande karweitjes om kosten te besparen. Zo hebben we het schoolplein opgeknapt en beleggen we 'klusmorgens' om dit gebouw in conditie te houden. We zitten hier vanaf 1988. Regelmatig onderhoud is daarom gewenst."

Van Zaanen heeft geen spijt van het afhaken als partner van de splinternieuwe brede school, die nu bij de naburige openbare Hazelmuis verrijst. "De begeleiding van de gemeente liet in mijn ogen te wensen over. Wij konden er niet mee verder. De brede school is een concept, geen samenvoeging van twee scholen."

Hij blikt met genoegen vooruit op de speelweek, die tot 26 mei duurt. De officiële openingshandeling is de onthulling van het nieuwe logo door burgemeester Cazemier. "Het is een boordevol programma met thema's, spel, een reünie, schoolreis, zang- en dankdienst en een eindpresentatie. Op de slotdag lezen opa's en oma's voor bij hun kleinkinderen", aldus de directeur. "Iedereen komt aan bod."

Op 1 mei 1916 werd onder leiding van dominee Lekkerkerker de lagere school aan de Goudseweg geopend. Het eerste schoolhoofd, K. Maatjes uit Rouveen, startte met twee lokalen en 70 leerlingen. Hij woonde zelf naast de school. In 1938 kwam er een derde leslokaal bij en telde de school 101 leerlingen. In 1964 veranderde de naam: de 'School met den Bijbel' werd voortaan 'Koningin Julianaschool'. De school bleef groeien en adopteerde een jaar later twee nieuwe lokalen. Na de samenvoeging met de kleuterschool, de Prinses Beatrixschool, ontstond in 1985 de Oranje Nassauschool. De band met het Koninklijk Huis werd hiermee opnieuw tot uitdrukking gebracht. Het huidige gebouw aan de Bilwijkerweg werd op 11 maart 1988 door burgemeester Andel geopend. De school telt nu 213 leerlingen.