'In Noord geen draagvlak opvang vluchtelingen'

schoonhoven • Diverse bewoners van de wijk Schoonhoven-Noord zijn verheugd over de uitspraak van het college van B&W dat er geen initiatieven worden ondernomen om asielzoekers in het Wolfson-gebouw te vestigen.

"Het gemeentebestuur heeft deze conclusie getrokken, omdat het draagvlak in de wijk hiervoor te gering is", aldus B&W in een reactie op schriftelijke vragen vanuit de CDA-fractie.

Ongunstig

Een drietal bewoners -Marian Lotz, Luit Staal en Ellen Zuidgeest- kan zich hier helemaal in vinden. Ze reageren hiermee ook op een schrijven van eigenaar Cor Groenendijk, die meent dat de wijk er geen problemen mee heeft.

Volgens deze ongeruste bewoners ligt het Wolfson-gebouw juist in het meest ongunstige deel van de Krimpenerwaard met de hoogste concentratie allochtonen.

"Opvang van circa 250 tot 300 asielzoekers op deze locatie staat volledig haaks op het ontwikkelingsplan voor deze kwetsbare wijk. Eerder hebben wij ons met meer dan 400 zienswijzen uitgesproken tegen het voorgenomen besluit van de voormalige gemeente Schoonhoven om arbeidsmigranten onder te brengen in het Wolfson-gebouw. Dat werd ondersteund met een massaal protest tijdens de gemeenteraadsvergadering. Gezien het verloop van deze acties kan worden gesteld dat in de wijk Schoonhoven-Noord geen steun bestaat voor het huisvesten van vluchtelingen."

Onduidelijkheid

De briefschrijvers menen dat als het Wolfson-gebouw geschikt wordt gemaakt voor de opvang van vluchtelingen, de bewoners de komende jaren veel onduidelijkheid hebben over wat er verder met het pand zal gebeuren. "Wat is de bedoeling met het gebouw als de vluchtelingencrisis voorbij is? Dan is het een kleine stap om het plan om er arbeidsmigranten in te vestigen weer op te pakken. Na een aantal onzekere jaren zijn wij dan als bewoners van deze wijk weer terug bij af."

Marian Lotz, Luit Staal en Ellen Zuidgeest hebben oog voor het menselijke aspect van de vluchtelingencrisis. "Maar volgens ons zijn er in de waard betere locaties voor een AZC. Daarnaast zou ook gedacht kunnen worden aan tijdelijke, mobiele bouw."

Pieter van der Laan