Inwoners te spreken over inzet BOA's

KRIMPENERWAARD • Inwoners van de gemeente Krimpenerwaard waarderen de inzet van Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's). Ze vormen een meerwaarde voor de handhaving van de APV en het aanpakken van 'kleine ergernissen' in de openbare ruimte.

Dat is de conclusie van een evaluatie van het optreden van de opsporingsambtenaren in 2015.

De coördinator stelt in zijn rapport aan de gemeenteraad dat inwoners de BOA's na een gewenningsfase sneller aanspreken en informeren over hun omgeving: 'De organisatie groeit ook in fysieke zin. Nu zijn er vijf ambtenaren werkzaam in de elf kernen van de gemeente. Ze bestrijken een fors gebied van 160 vierkante kilometer. Knelpunten en meldingen worden niettemin sneller aangepakt, hotspots vaker bezocht en het aantal surveillances is toegenomen'.

De BOA geeft zijn ogen te voet, per fiets – als biker – of per dienstauto de kost. Het opsporen van illegaal gedumpt afval, hondenpoep, parkeerovertredingen, hangplekken, drugs- en drankgebruik en gevaarlijke situaties vormen de hoofdmoot van zijn of haar bezigheden. Bij handhaving en toezicht horen ook ondersteuning bij evenementen, voorlichting en signalering van verdachte omstandigheden. 'Nauwere samenwerking met politie en wijkagenten zorgen voor een verdere stroomlijning van de organisatie', stelt de coördinator. 'Ook krijgen BOA's betere apparatuur en beschermende kleding tot hun beschikking. Het gaat om portofoons, steek- en kogelwerende vesten en drie nieuwe bikes'.

De gemeente Krimpenerwaard heeft ondanks de succesvolle aanpak de samenwerking met beveiligingsbedrijf Trigion stopgezet en is in oktober 2015 in zee gegaan met Handhaving Support in Gouda. De coördinator was niet tevreden over de geleverde diensten: 'De BOA's worden aangestuurd vanuit het gemeentekantoor van Stolwijk. De ambtenaren werken volgens rooster bij voorkeur in koppels om hun veiligheid te kunnen garanderen. In 2015 is overigens niemand fysiek bedreigd. Wel zijn er drie klachten tegen de BOA's ingediend'. De coördinator heeft deze kwesties met de melders opgelost. Met de invoering van een Melddesk hoopt de gemeente dat meer inwoners door het downloaden van een app zaken rapporteren. De invoering van Diftar in alle kernen kan leiden tot een toename van meldingen over afval.

Pieter van der Laan