• Marianne Vos gaat als eerste over de streep.
• Marianne Vos gaat als eerste over de streep. Foto: wijntjesfotografie.nl

Driemaal is scheepsrecht voor Vos

lekkerkerk • Olympisch en meervoudig wereldkampioene Marianne Vos won op Hemelvaartsdag de 54ste Rabo-Ronde van Lekkerkerk door in een spannende finale haar medevluchtsters Chantal Blaak en Kirstin Wild naar plek twee en drie te verwijzen. Oud-Nederlands kampioen Koos Jeroen Kers zegevierde bij de eliterenners en beloften.

De twee eerder behaalde tweede plaatsen in het Lekdorp zaten Marianne Vos kennelijk dwars. Al snel reed de Brabantse Raborenster weg met de Berkelse Chantal Blaak en KirstenWild uit Zwolle uit het steeds kleiner wordende peloton.

Het trio pakte snel een straatlengte voorsprong en incasseerde heel wat premies. Alleen Anna van der Breggen deed nog een poging om het gat te dichten, maar meer dan een vierde plek leverde de inspanning van de winnares van de Waalse Pijl niet op. De drie smaakmakers, die onder de indruk waren van de grote publieke belangstelling, hielden het tempo hoog. De rappe Wild kon niet mee, toen Vos en Blaak aanzetten om als eerste door de laatste bocht te gaan. Vos besliste het sprintduel in haar voordeel. "Twee jaar geleden verloor ik met enkele centimeters verschil van Iris Slappendel, nu win ik nipt," vertelde ze aan speaker Mels de Kievit, die het publiek als geen ander weet te boeien met zijn commentaar. "Ik zit middenin mijn voorbereiding voor de Olympische Spelen. Hier rijden is geen straf. Ik ben blij met de winst."

Achter Van der Breggen won Femke van Kessel uit Delft de spurt voor de vijfde plaats. Kimberley Nieuwerth (Bergambacht) klasseerde zich als eerste streekrenster als negentiende.

De wielerdag startte met een koers voor amateurs en sportklassers. Johan Berk uit Hazerswoude-Rijndijk was honderd tegenstrevers te snel af. Ouderkerker Henk Ceelen sprintte naar een verdienstelijke tiende plaats. De afsluitende wedstrijd voor eliterenners en beloften was een tactisch steekspel. De Australiër Craig Evers en Lars van der Vall (Ouderkerk aan den Amstel) namen – gesteund door afstopwerk van land-, ploeg- en Noord-Hollandse streekgenoten-, rap driekwart minuut voorsprong. Pas in de finale sloten de latere winnaar Koos Jeroen Kers (Amstelveen) en Jasper de Laat (Moergestel), die als tweede zou finishen, aan.

Van der Vall bleef op kop stoempen om zijn kopman Kers naar de winst te loodsen. Eenling De Laat zat in de tang en moest genoegen nemen met de tweede plaats. In de pelotonspurt eindigde Perkouwenaar Diederik Deelen als dertiende. Kers genoot van zijn tweede seizoenszege. "Dit parkoers met zijn klinkers en lange asfaltstukken is loodzwaar. Het vele publiek langs het hele rondje gaf mij vleugels." Comitévoorzitter Bram Hofman was in zijn nopjes met de succesvolle wielerronde. "We hebben prachtige wedstrijden met sterke deelnemersvelden gezien. Het was mooi weer en de sponsors zijn dik tevreden. Wat wil je nog meer?"

Wim Kroone