• Bloemen voor de kampioensploeg.
• Bloemen voor de kampioensploeg. Foto: wijntjesfotografie.nl

Lopik bekroont mooi seizoen

Dankzij deze zege passeerden de Lopikers het Utrechtse Hercules, dat op Hemelvaartsdag zijn laatste wedstrijd reeds won, op de ranglijst.

Alle ingrediënten waren zaterdag aanwezig om de kampioensvlag in top te hijsen: een compleet, fris elftal, veel publiek, mooi weer en een ideale tegenstander, die de Lopikers het niet moeilijk maakten. De opdracht die Bertus van Schaik aan zijn team meegaf, was simpel: winnen. Vanuit een stabiele organisatie zette Lopik de gasten uit Tienhoven, die met lange ballen probeerden hun twee spitsen in stelling te brengen, onder druk. Jacco Borst, die de laatste weken al belangrijke doelpunten maakte, schoot de thuisclub op voorsprong. "Dat was wel een opluchting," erkende de doelpuntenmaker zelf.
Eigenlijk kon het feest toen al beginnen, want VIOD bood weinig tegenstand. Toch waren velen niet zeker van hun zaak. Oud-voorzitter Gerrit van Bruchem, die drie dagen per week met de onderhoudsploeg de accommodatie netjes houdt, was bijzonder nerveus. "Ik stond vanochtend al om half zes naast mijn bed', bekende hij na de openingstreffer. "Koffiedrinkend ben ik de ochtend doorgekomen. Die 1-0 is niet genoeg, hoor. Straks vliegt er nog eentje in bij ons."
Geen enkele Tienhovenaar was echter in staat zich vrij te spelen voor Lopik-doelman Joey Broekhuizen, die een uitstekend seizoen keepte. Op het middenveld heerste Tony Haars, die zijn laatste wedstrijd in de Lopikse hoofdmacht speelde. "Ik ben bedrijfsleider bij de Plus en krijg het drukker en drukker. Ik ga in het vierde spelen."
In de tweede helft nam Lopik achterin geen enkel risico en wachtte rustig zijn kansen af. Paul Coenen verving Tony Haars, die een knietje in zijn dijbeen kreeg. Jacco Borst schoof op naar het middenveld. VIOD kwam nauwelijks meer over de middellijn. Tot opluchting van de Lopikse nagelbijters kopte Jonathan Werrie de bevrijdende tweede Lopikse treffer achter de Tienhovense doelman.
De kampioenscommissie kon gelijk aan het werk. De bloemen werden klaargezet en de showband De Draadnagels 'toeterde' zich vast warm. VIOD kwam met tien man te staan toen een van hun aanvallers kort na elkaar twee gele kaarten ontving van de prima leidende arbiter Primowees. Ardy de With en Floor Manschot vergrootten de feestvreugde door de marge in de slotfase te verdubbelen. Na het laatste fluitsignaal barstte het feest vast los. Burgemeester Renate Westerlaken overhandigde aanvoerder Mark Broekhuizen de kampioensschaal en een KNVB-vertegenwoordiger had genoeg medailles op zak om uit te delen.

"De missie is geslaagd," stelde een blije Bertus van Schaik na de huldiging. "We hebben onze kansen afgewacht en benut. Deze ploeg kan volgend seizoen in de derde klasse ook punten pakken." De Lopikers maakten nog een rondrit op de platte kar door het dorp en stortten zich daarna in het feestgedruis.