• Marian Timmer in haar Timmer Tuin.
• Marian Timmer in haar Timmer Tuin. Foto: Jan Timmer

Timmertuin vol internationale kunst

berkenwoude • De Timmer Tuin van kunstenares Marian Timmer viert op Eerste en Tweede Pinksterdag haar tweede lustrum met een even bijzondere als veelzijdige expositie.

Weelderig.Voorjaarsfris. Zonnig. Aantrekkelijk. De Timmer Tuin in het poldergebied anderhalve kilometer voorbij de dorpskern van Berkenwoude, is het allemaal. En op 15 en 16 mei nog een beetje extra, want dan exposeren Marian Timmer en tal van andere kunstenaars uit binnen- en buitenland een bonte variatie aan werken in tuin, tuinhuis, schuur en paardenstal aan de Kerkweg 106 in Berkenwoude.

"Er zijn schilderijen te zien van onder anderen de Franse kunstenares Lisa de Coninck, keramiek van Bozena Wislicka uit Polen en bronzen beelden van haar landgenoot Dariusz Zielinsk", noemt Marian Timmer enkele exposanten. "Verder kunnen bezoekers twee dagen lang genieten van kleurrijk keramiek, computerkunst, de gebrande schilderijen van Marco Goudriaan, fraaie beeldhouwwerken, kunstzinnige foto's, landschapsschilderkunst en dierenschilderijen."

Succes

Marian Timmer - zelf actief als keramiste- begon haar Timmer Tuin tien jaar geleden als onderdeel van de kunstroute van Illuzien.

"Het was eigenlijk meteen een succes", blikt ze terug. "Vorig jaar bijvoorbeeld mochten we over twee dagen verdeeld zo'n zeshonderd mensen begroeten. Als het mooi weer wordt met Pinksteren verwacht ik bij de 2016-editie van de Timmer Tuin minstens zoveel mensen. Iedereen is kosteloos welkom en krijgt een gratis kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Deels zorg ik daar zelf voor, maar we hebben ook de kunstenaars gevraagd om niet alleen zélf aanwezig zijn, maar ook iets lekkers mee te nemen voor onze gasten."

Zelf geldt Marian Timmer als een gereputeerd keramiste en is werk van haar regelmatig te zien bij exposities en in galeries in Nederland en buiten de landsgrenzen, zoals laatst in de Deense hoofdstad Kopenhagen. "Ik heb deels van mijn hobby mijn beroep kunnen maken", vertelt de Perkouwse, die eveneens veel tijd stopt in het geven van paardrijles, "Als keramiste maak ik vooral veel dierenfiguren in groepen. Nee, daar gaat geen diepere symboliek achter schuil. Alhoewel. Ik ben wel een mens dat graag in gezelschap verkeert en harmonie nastreeft. Mijn kunst creëer ik vooral op basis van gevoel. Dat geldt veelal ook voor het aanbrengen van de glazuur. Meestal maak ik die zelf. Het is daarna altijd spannend hoe het werk er uitziet nadat het uit de oven is gekomen."

De Timmer Tuin is op Eerste Pinksterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en op Tweede Pinksterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Jan Timmer