• Het 'PAS-team'.
• Het 'PAS-team'.

Fotoproject Rob Glastra en André Korenhof

Straatfotografie anno 2016

schoonhoven • "We spreken mensen in de publieke ruimte aan met de vraag of er een portretopname mag worden gemaakt", zegt bedenker André Korenhof.

"Deze foto kan op straat worden geschoten of – op ons verzoek – in de studio van Rob Glastra in de Lange Weistraat. Het gaat per persoon om pakweg zes tot twaalf opnamen. Daar ben je zo'n vijf tot tien minuten mee bezig. Het is voor de betrokkene geheel vrijblijvend om voor ons te poseren. Om later geen problemen te krijgen, verzoeken we de geportretteerde een schriftelijke verklaring af te geven voor instemming met fotografie en eventuele publicatie in een 'smoelenboek'. Een kopie van die verklaring wordt direct na het maken van de foto's overhandigd. Daarna heeft hij of zij nog twee weken bedenktijd. We willen dit correct afhandelen."

Glastra is beroepsfotograaf en Korenhof, gepensioneerd eigenaar van een verzekeringsbedrijf, een gepassioneerd liefhebber. De laatste heeft recent een extra cursus portretfotografie bij Patricia Steur gevolgd om nog beter op details te kunnen letten. Beiden gaan als leden van de door hen opgerichte Photo Academy Schoonhoven (PAS) de straat op om vooral 'karakteristieke koppen' in beeld te brengen. "Dat kan tijdens een wandeling rond de Haven, bij de uitgang van Albert Heijn of bij het afmeren van de Veerpont zijn", zegt Glastra. "Dat is ons om het even. We nemen er bij dit project uitgebreid de tijd voor. Het kan zijn dat we in totaal duizenden foto's schieten, waarvan er uiteindelijk 100 tot 150 in het boek komen."

De uitgebreide selectie neemt niet weg dat alle gefotografeerde Schoonhovenaren en bezoekers gratis een digitale afdruk krijgen. Korenhof: "Dat is de afspraak. En als de foto's in het eventueel uit te geven boek belanden, krijgen ze een exemplaar toegestuurd. Het gaat ons niet om commercieel succes, maar om pure kunst. We willen Schoonhoven een gezicht geven."

Volgens Rob Glastra werden in de jaren zestig en zeventig regelmatig fotoreportages gemaakt van argeloze inwoners. Straatfotografen verdienden daar een leuke boterham aan. Sommigen werden zelfs beroemd. "Het was destijds echter niet mogelijk om het directe resultaat te zien. De foto's moesten eerst in een donkere kamer of op een fotolaboratorium worden ontwikkeld. Met digitale fotografie is dat uiteraard geen enkel probleem", aldus Glastra. Naar verwachting heeft het project een looptijd van anderhalf jaar. In het najaar van 2017 wordt bekeken of er een gedrukte in boekvorm of digitale uitgave via een website wordt gelanceerd", zegt Korenhof. Beide straatfotografen maken zich daar nog niet druk om. "Eerst gaan we de boer op in ons herkenbare PAS-tenue. Samen of apart. Over twee weken zijn de voorbereidingen afgerond en gaan we Schoonhoven onveilig maken met onze fototoestellen", lacht Glastra.

Pieter van der Laan