'Die mensen hebben geen kennis van zaken'

krimpenerwaard • De verhitte discussie rond zwanendrifters en jagers raakt ook de muskusrattenbestrijders in de Krimpenerwaard. Dat stellen teamleider Ton Kraanen en rattenbestrijder Robert Kist in De Waardvogel, het orgaan van de natuur- en vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK).

Beide muskusrattenvangers zeggen dat zij op social media geregeld worden bedreigd. "Bij het zien van groene uniformen gaan alarmbellen af. Locaties worden doorgegeven met de tekst dat wij 'vast niet veel goeds in de zin hebben'. Ik zag onlangs op internet een bericht dat wij rondrijden met strikken en geweren in de auto." Volgens rattenbestrijder Kist is dat 'pure onzin'. "Maar het gaat wel een eigen leven leiden. Scheldpartijen zijn het gevolg en we worden gehinderd in onze werkzaamheden."

De mensen die dat doen hebben geen kennis van zaken, vinden beiden: "Het heeft ook een nare kant. In de polder kom je van alles tegen. Ik zag een fuut die op sterven na dood was. Het liefst wil je zo'n beest uit z'n lijden helpen. Nu laat ik 'm creperen. Er hoeft maar iemand met een fototoestel te staan en ik heb de grootste narigheid."

Kraanen en Kist weten dat collega's zijn belaagd. "Veel mensen denken dat rattenvangers tegelijkertijd zwanendrifters zijn. Er zijn inderdaad zwanendrifters geweest, die ook muskusratten bestreden, maar onze werkgever De Stichtse Rijnlanden heeft het driften als nevenactiviteit verboden."

Volgens de beheerders is er de laatste tijd meer fysiek verzet tegen het vangen van muskusratten. Zo worden klemmen gesaboteerd, platgetrapt of weggenomen. Het graafwerk van muskusratten is echter een bedreiging voor de natuur, benadrukken beiden: "Bij de Berkenwoudse Driehoek, waar het waterpeil hoger wordt gehouden, lekte een kade zo hard dat het water er doorheen stroomde. Dat begon met een klein gaatje, maar zoiets spoelt snel uit. Wij kijken daar niet van op. Eén muskusrat kan wel dertien kruiwagens grond per jaar verplaatsen. En je praat wel over planteneters, die zich, het zijn er duizenden, overal thuis voelen. Desnoods in de vijver van je tuin."