• Jeroen Weber en Emile Verhoog van L+C Schoonhoven.
• Jeroen Weber en Emile Verhoog van L+C Schoonhoven. Foto: Adri Verhoeven

Beste lasser: 'Ik ben er beduusd van'

schoonhoven/stolwijk • Gebak, felicitaties en uitzicht op een vaste baan. Jeroen Weber kon zijn geluk niet op na zijn winst in de finale. De 18-jarige metaalbewerker uit Stolwijk werd onlangs nationaal kampioen lassen.

De gedreven stagiair van L+C Schoonhoven had dat succes niet verwacht. "Opeens dook iedereen op mij: familie, vrienden, bekenden, collega's en de media. Ik ben er beduusd van." Jeroen, leerling techniek van Het Segment uit Gouda, mocht na zijn eerste plaats op het regionale kampioenschap in Rotterdam samen met 26 anderen meedoen aan de nationale laswedstrijd in Scherpenzeel. Ze moesten allen een werkstuk fabriceren, waarbij de lashelm van Jeroen Weber er uitsprong. Hij dankt daarom niet alleen zijn stagebegeleider Jacco Seinen van Het Segment, maar zeker ook zijn leermeester Emile Verhoog van L+C. "Emiel heeft mij veel tips en aanwijzingen gegeven. We hebben in de voorbereiding flink geoefend met die lashelm. Dat heeft me in de finale enorm geholpen."
Verhoog is trots op zijn pupil. "We krijgen veel stagiairs over de vloer. Ik zie vaak meteen of het een blijvertje is of niet. Jeroen heeft de juiste werkhouding. Hij is leergierig en weet van aanpakken. Soms moet ik hem zelfs afremmen. Je kan niet uren achtereen lassen. Dat werk vergt het uiterste van je concentratie. Daarnaast moet je een vaste hand hebben." Jeroen Weber beaamt dat. "Het moet rustig zijn in je hoofd. Anders ga je fouten maken." De jongeling uit Stolwijk hoopt verder te kunnen in het metaalvak en heeft zich aangemeld bij het ID College in Gouda. "Ik zal nog veel moeten leren", meldt hij bescheiden.