Veerpont langer in de vaart

gouderak • Inwoners van Gouderak en Moordrecht kunnen tot 1 juni gebruikmaken van de veerpont. Dat is het resultaat van overleg tussen wethouder Pieter Neven en exploitant Wim Verburg.

De laatste wilde per 1 mei stoppen, omdat de pont volgens hem niet meer rendabel is. Dat zorgde voor grote schrik bij inwoners en ondernemers. Het is er Neven veel aan gelegen dat de verbinding in stand blijft. "Fietsers moeten anders vijf kilometer omrijden voor een overtocht van pakweg 100 meter. Dat kan je ze niet aandoen", zei hij donderdagavond tijdens de raadsvergadering. De wethouder kiest voor oplossingen voor de korte en middellange termijn om tijd te winnen. "In eerste instantie zou ik ten minste nog een half jaar de huidige dienstregeling willen voortzetten om vervolgens de resultaten van een nader onderzoek te willen presenteren. Nut en noodzaak staan daarin centraal. De gemeente Krimpenerwaard heeft het veerrecht, dat doorloopt tot 2019. We kunnen echter niet ten koste van grote investeringen de pont in de vaart houden. Het is de vraag of het maatschappelijk relevant is om door te gaan met een verliesgevende dienst."

Neven wil het voorlopig niet 'te hard' spelen, omdat hij met de exploitant zaken wil doen. Daarom raadde hij een motie van het CDA om Verburg aan te pakken ten stelligste af. "Mocht het op een juridisch geschil uitdraaien dan zal Verburg tegen de rechter zeggen 'zie je wel, ze wilden toch al van me af'. Wel moest Neven uitleggen waarom de raad pas laat geïnformeerd was over het besluit van de exploitant om te te stoppen met de veerdienst. "Ik heb de bewuste brief pas recent onder ogen gehad. Dat is inderdaad laakbaar en daarvoor bied ik mijn excuses aan. Opzet was niet in het spel. Ik heb daarna meteen actie ondernomen en zal met alle inzet naar de beste oplossing zoeken."