• Nik Jongbloed scoorde de bevrijdende tweede treffer voor Cabauw.
• Nik Jongbloed scoorde de bevrijdende tweede treffer voor Cabauw. Foto: wijntjesfotografie.nl

Floreant legt Cabauw niets in de weg

cabauw • Zondagvierdeklasser Cabauw won na een 0-1 achterstand met 3-1 van het Boskoopse Floreant. De tweede plaats, die een vervangende periodetitel oplevert, blijft dankzij de winst in het bezit van de Cabauwenaren.

Floreant was in de beginfase de betere ploeg en kwam verdiend op voorsprong na een individuele actie van Rogillio Swaalep. De Boskoopse spits passeerde vier Cabauwenaren inclusief doelman Rudy Beumkes, voordat hij de bal in het lege doel deponeerde. De thuisclub blonk uit in het creëren van kansen, maar kon geen enkele daarvan benutten voor rust. Hoe de aanvallers Jacco Bijman, Nick Nagel en Nik Jongbloed Floreant-doelman Aron Heijkoop ook bestookten, de uitblinker bij de gasten kwam steevast als winnaar uit de strijd. Af en toe kreeg Heijkoop assistentie op de doellijn van een van zijn verdedigers. "Normaal gesproken gaan we frank en vrij een wedstrijd in," vertelde Cabauw-trainer Richard Mank na afloop. "Het spelplezier staat voorop. Achterin spelen we op buitenspel. Meestal trekken we dankzij deze speelwijze aan het langste eind. Nu we op de tweede plaats staan en nacompetitie lonkt, staat er ineens druk op de ploeg. Voor rust speelden we veel te geforceerd."

Floreant, dat een tweede goal op advies van de grensrechter zag afgekeurd, wond zich op over de leiding van zowel scheidsrechter Gerdingen als de Cabauwse vlagger. Dit kwam hun spel niet ten goede. De Boskoopse doelman Aron Heijkoop – enkele jaren geleden voorkwam de toenmalige TAVV-sluitpost hoogstpersoonlijk met een fenomenale redding het felbegeerde tweedeklasserschap van Schoonhoven - hield Cabauw lange tijd van scoren af. Een inzet van de vrijgespeelde Nick Nagel kon hij echter niet keren. Toen Nik Jongbloed door de Boskoopse defensie geen strobreed in de weg werd gelegd en scoorde, was het verzet van de Boskopers gebroken. "Het is heel frustrerend, dat bijna elke aanval van ons vanwege vermeend buitenspel werd afgevlagd," oordeelde Floreant-trainer Henry Egberts. "Bovendien ging de conditie een woordje meespreken. Ik ben al blij als mijn spelers een keer per week komen trainen."

Op de vraag of Cabauw het derdeklasserschap waardig is, schoot Richard Mank in de lach. "Als we zoveel kansen blijven missen als vandaag, zeker niet. Gelukkig ging dit na de rust beter. Nick Nagel prikte er nog een derde in. Een periodetitel bemachtigen, ook al is het de vervangende van kampioen ONA, is een mooie prijs voor Cabauw." Het zou een puike prestatie zijn, zeker als wordt meegewogen dat Mank over een smalle selectie beschikt. "Het tweede elftal is vaak niet compleet en moet aangevuld worden met jeugd. In oefenwedstrijden tegen de derdeklassers Haastrecht en Stolwijk kwamen we tekort. Promotie is geen must in Cabauw. Mochten we toch promoveren, dan komen we er vanzelf achter of we dat waard zijn."

Wim Kroone