• De groep die zich opmaakt voor het WK.
• De groep die zich opmaakt voor het WK. Foto: wijntjesfotografie.nl

Trainster Kirstin Heerdink: 'Ik geloof in de kracht van een groep'

Rhönradspecialisten op naar WK

krimpen a/d ijssel • Bij KDO Krimpen heeft de psychologe van beroep een talentvolle lichting rhönradturners onder haar hoede, die zich plaatsten voor het WK.

In het Amerikaanse Cincinatti, waar van 19 tot en met 26 juni het WK Rhönradturnen plaatsvindt, zal Kirstin Heerdink met haar turners de strijd aangaan met de andere toplanden. Vooral de turners uit Duitsland en Japan zijn moeilijk te verslaan. De Nederlandse selectie hoopt de komende jaren in de landenwedstrijd aansluiting te vinden bij deze twee toplanden.

"De lichting, waar ik deel van uitmaakte, is gestopt," vertelt Kirstin Heerdink na een midweekse trainingavond in de Krimpense sportzaal De Populier. "Het gat dat gevallen is, hoop ik met mijn groep de komende jaren te dichten. Als clubtrainer van de meeste delegatieleden ben ik met Christa Bochanen van turnvereniging Salto uit Nieuwpoort een van de begeleiders. Het rhönradturnen, waarbij de turners zich voortbewegen in een rad, wint de laatste jaren aan populariteit. Turners die vanwege blessures moeten stoppen kiezen vaak voor deze tak van wedstrijdsport, welke bestaat uit de disciplines spiraal, sprong en rechtuit. De Nederlandse turners, die tweeduizend euro per persoon moeten bijdragen in de kosten, willen zich in de VS dolgraag meten met de wereldtop."

Debutante

De 14-jarige Lotte Verweij, debutante op dit WK, komt uit Ouderkerk en is een crowdfundingsactie gestart om aan het benodigde geld te komen. "Ik train vijf keer per week en heb mij op alle onderdelen gekwalificeerd," zegt ze. "Ik vind rhönradturnen de leukste sport die er is."

De eveneens uit Ouderkerk afkomstige Olivier Bastinck (16) hoopt, net als op het WK vorig jaar in Italië, op alle onderdelen de finale te halen. "Vorig jaar raakte ik tijdens het WK in Italië geblesseerd in de landenwedstrijd. Hierdoor kon ik mijn individuele finales, waarvoor ik mij had gekwalificeerd tijdens de meerkampwedstrijd, niet meer turnen en moest ik vanaf de kant toekijken. Dat was balen." Olivier had namelijk goede kansen om een of meerdere medailles te winnen. Dit jaar hoopt hij die droom alsnog waar te maken.

De overige vier KDO-leden Sanne Romijn (Capelle), Simone Schot (Dordrecht), Sannah Boer (Voorburg) en de enige senior, Martine van de Boogaard (Naaldwijk), kozen bewust voor de Krimpense turnclub, omdat Kirstin Heerdink de trainster is. "Zij is gewoon de beste," roepen Sannah en Martine van de Boogaard (25) vol overtuiging. "Ik ben haar gevolgd naar KDO, toen het in Naaldwijk allemaal wat minder werd. Ik turn nog steeds met veel plezier. Het halen van finaleplekken is mijn doel."

Sannah Boer en Sanne Romijn hebben vorig jaar voor het eerst aan een WK mogen deelnemen. Sannah won toen al WK-brons op het onderdeel spiralen. Sanne Romijn wist de finale op 'rechtuit' te behalen door bij de beste zes turnsters te eindigen. Ze gaan ervoor dit resultaat te verbeteren. Simone Schot, een echte sprongspecialist, is debutante op het WK. Dat ze zich dit jaar al zou kwalificeren voor het WK was boven verwachting.

"Tijdens de training is iedereen elkaars vriend of vriendin en helpen ze elkaar met het aanleren en vangen van elementen," licht Heerdink toe. "Dit terwijl ze op wedstrijden en dus ook op het WK elkaars concurrenten zijn. Dat proces is interessant om van dichtbij mee te maken. Ik geloof in de kracht van een groep, ook wat betreft individuele prestaties. Je kan als trainster niet trotser zijn dan ik ben op deze selectiegroep"

Wie ook wil bijdragen aan de crowdfundingsactie: www.dreamordonate.nl (kdo-naar-het-wk-rhonrad).

Wim Kroone