• Still Blue, de drummer is niet zichtbaar, tijdens het optreden in Amicitia.
• Still Blue, de drummer is niet zichtbaar, tijdens het optreden in Amicitia. Foto: Stephan Tellier

Still Blue naar regiofinale in Hilversum

schoonhoven • Een jonge band, die meteen doordringt tot de regiofinale voor coverbands, moet veel in zijn mars hebben. Still Blue uit Schoonhoven heeft in een jaar tijd een stevige reputatie opgebouwd.

Still Blue zag het levenslicht in hun stamkroeg. Valentijn Kouwenhoven, Tariq van der Grijn, de broers Joren en Rein Bassant, Eleftheria Strien en Deveney Ringeling kenden elkaar van café The Limerick in Schoonhoven. Ze hadden allen muzikale ervaring. Op aandringen van Valentijn en Rein, die eerder deel uitmaakten van Temporary Madness, werden de krachten eenmalig gebundeld. De band debuteerde succesvol tijdens het Open Podium in Lopik. "We hadden meteen de smaak te pakken en besloten na enig overleg op Koningsdag een tweede keer op te treden. Iedereen ging toen uit z'n dak in The Limerick en sindsdien zijn we onafscheidelijk", zegt Valentijn.

De bandleden knikken instemmend. Ze bevinden zich deze avond in de oefenschuur achter huize Ringeling aan de C.G. Roosweg om zich voor te bereiden op de Clash of the coverbands in Hilversum op 7 mei. Still Blue overleefde eerder de voorronde in Tilburg en mag straks zeven nummers ten gehore brengen. Doel is om door te stoten naar de landelijke eindstrijd. Dat vergt nauwer samenspel tussen de drie gitaristen, de drummer en de twee zangeressen. "Denk niet te licht over covers", meent Rein. "Je wordt toch vergeleken met de originele artiest of band. Daarnaast spelen we diverse stijlen: van een rustig nummer van Doe Maar tot snoeiharde hardrock van AC/DC." Die overgang oogt moeiteloos, maar is dat niet, vullen de beide zangeressen Eleftheria en Dev aan. "Het vergt veel van je stem. Soms zit je heel hoog en de andere keer lijkt het op brommen of neuriën. In ieder geval probeer je steeds boven de harde muziek uit te komen. Regelmatig roepen we de bandleden tot de orde, maar een minuut later proberen ze opnieuw het dak van deze schuur te blazen. Het is een eeuwige strijd."

De jonge band heeft niettemin veel potentie. De groep heeft inmiddels de Krimpenerwaard en Lopikerwaard veroverd. Zaterdag 23 april trad Still Blue op in Amicitia in Lekkerkerk. Via telefonische contacten en emails biedt de Schoonhovense coverband zich aan. "We spelen nu zo'n drie tot vier keer per maand", zegt Tariq. "De meeste leden studeren en kunnen tijd vrij maken voor optredens. Valentijn wil de Utrechtse kroegen afgaan voor een persoonlijk onderhoud met de uitbaters. Wellicht levert dat ons een nog vollere agenda op." Vooralsnog richt Still Blue het vizier op De Vorstin in Hilversum, waar de Schoonhovenaren op 7 mei met een bus vol supporters naar toe trekken. "Ook in Tilburg hadden we niets aan toeval overgelaten en vrienden en bekenden opgetrommeld," zegt Joren. "Dat verhoogt de sfeer en levert meer stemmen op. We wonnen de juryprijs én de publieksprijs."

Pieter van der Laan