Vergoeding schade zwanen lastig te claimen

krimpenerwaard • Slechts 4.000 euro keerde de provincie Zuid-Holland vorig jaar uit aan boeren in het Groene Hart die schade zouden hebben geleden door zwanen. Claimen blijkt bijzonder lastig.

Vier keer per dag loopt-ie z'n land in om zwanen weg te jagen. Of het zin heeft? "Ik weet het niet", verzucht de boer uit de Krimpenerwaard die liever anoniem wil blijven. "Vaak vliegen ze een rondje en landen dan weer op precies dezelfde plek. Vogelverschrikkers helpen weinig. Het zijn slimme beesten hoor!" En zwanen zijn selectief als het om hun voedsel gaat. "Ze eten vooral eiwitrijk gras van weilanden, ons gras dus. In natuurgebieden gaan ze niet zitten."

Een keer probeerde hij een schadevergoeding in te dienen bij het Faunafonds. Dat bleek lastig. En duur. "Het kost je 300 euro om je aanvraag überhaupt in behandeling te laten nemen. Dan weet je dus nog niet of je iets krijgt. Daarnaast is het moeilijk om je schade aan te tonen. Als je minder grasopbrengst hebt, moet jíj dat bewijzen."

Volgens voorzitter Cees Verhagen van LTO Noord, afdeling Krimpenerwaard, telt de Krimpenerwaard een behoorlijk grote zwanenpopulatie. En de vogels zorgen voor vraatschade. "Ik heb eens berekend dat elke kaalgevreten hectare een boer jaarlijks een paar honderd euro aan kosten bezorgt, alles bij elkaar opgeteld." Bovendien zit geen boer te wachten op uitwerpselen van zwanen. "Koeien hebben een hekel aan gras waarop vogels gepoept hebben. We hebben zelf al genoeg mest."

Dat er weinig schademeldingen binnenkomen bij het Faunafonds is wel te verklaren. Verhagen: "De eerste 250 euro is voor eigen risico. Daarnaast moeten we voor een schadeclaim een behandelbedrag van 300 euro betalen. Dat is een hoop geld. Je moet van te voren dus nagaan of het wel de moeite waard is om een schadeclaim in te dienen."

Toch roept hij boeren in de Krimpenerwaard op om bij het Faunafonds altijd melding te doen als ze last van zwanen hebben. "Geen boer vindt het erg als er een koppeltje zwanen op z'n land zit. Maar als er 60, 70 zwanen op je weiland foerageren is het een heel ander verhaal." Jacht blijft om die reden nodig, "want je moet de populatie beheersbaar houden." Dat zwanen territoriale vogels zijn en geen andere broedende zwanen in hun buurt tolereren, is hem wel bekend, "maar het gaat hier om foeragerende zwanen. Die vestigen zich niet op een perceel, maar vreten het wel kaal."

Floris Bakker