B&W Lopik kiest nieuwe bibliotheekpartner

lopik • Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lopik wil Bibliotheek Lek en IJssel inruilen voor Karmac Bibliotheek. Deze partij kan volgens B&W dezelfde diensten goedkoper uitvoeren.

In het plan van Karmac blijven de vestigingen in Benschop en Lopik behouden, maar verdwijnen de drie uitleenpunten in Cabauw, Polsbroek en Jaarsveld. Het college stelt ook voor om de bibliotheek in Lopik per 2017 te verhuizen naar Dorpshuis De Schouw. Dit is al langer een wens van de gemeente Lopik.

'De bibliotheek krijgt daarmee ook een functie als huiskamer, een plek waar mensen elkaar ontmoeten', aldus burgemeester en wethouders in het voorstel aan de raad.

Voor het raadsvoorstel heeft het college zowel Bibliotheek Lek en IJssel, de huidige aanbieder, als ook Karmac verzocht om een offerte uit te brengen voor het bibliotheekwerk binnen het beschikbare budget en het nieuwe beleidskader dat de raad in 2015 heeft vastgesteld.

B&W: 'Uit deze offertes is naar voren gekomen dat Karmac een aantrekkelijker aanbod heeft. Qua dienstverlening is er veel overeenkomst, alleen kan Karmac dit aanbieden tegen een aanmerkelijk lager bedrag. Daarnaast is de contributie voor de leden om bij Karmac 'onbeperkt te lenen' fors lager'.

Het raadsvoorstel wordt op 17 mei besproken in de commissievergadering en er volgt op 31 mei een besluit tijdens de raadsvergadering. Als de raad positief besluit, dan wordt de komende periode gebruikt om te praten met vrijwilligers en direct betrokkenen, om op 1 januari 2017 de nieuwe bibliotheek in het dorpshuis te kunnen openen.

B&W: 'Dit moet een moderne selfservicebibliotheek worden met een ruime boekencollectie, tijdschriften en kranten. Via de website kunnen boeken worden gereserveerd. De bibliotheek wordt gerund door vrijwilligers met professionele ondersteuning. De bibliotheek biedt tevens ruimte als huiskamer met ruimere openingstijden'.

Tenslotte: 'Het is de bedoeling dat de bibliotheek samen met de lokale -vrijwillige- maatschappelijke organisaties minimaal vijf keer per jaar activiteiten gaat organiseren, over thema's als cultuur en ontspanning, lezen en literatuur, mediagebruik en nieuwe media, ontmoeting en debat'.