• Jan Matthesius en Pauline Barendse in hun atelier.
• Jan Matthesius en Pauline Barendse in hun atelier. Foto: Floris Bakker

Met zilverkunst in Den Haag én Milaan

schoonhoven • Edelsmeden Jan Matthesius en Pauline Barendse uit Schoonhoven kijken terug op een paar fantastische weken. Zilverstukken van hun hand waren te zien op de jaarlijkse designbeurs in Milaan en worden momenteel getoond in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Jan glom van trots toen hij voor de opening van de tentoonstelling Zilverkunst het het Haagse museum binnenkwam. In één van de twee glazen vitrines bij de entree zag hij zijn werk 'Treasure of New Life' staan. "Dat was wel even een 'wow-moment' hoor." Van de 140 items die tot eind augustus te zien zijn in het museum, zijn er acht vervaardigd in het atelier van Jan Matthesius en Pauline Barendse. Het gaat om grote zilverstukken. En dat is volgens Pauline bijzonder, "want wij zijn vooral bekend vanwege onze sieraden." Zilversmid is een benaming die eigenlijk niet past bij zowel Jan als Pauline. "Je kunt beter zeggen dat we graag met zilver werken", legt Pauline uit. "We hanteren oeroude technieken aan de werkbank, maar maken net zo makkelijk gebruik van moderne laserapparatuur." Onderling verschilt hun werkwijze. "Jan is de expert als het gaat om techniek; ik werk juist meer intuïtief. En dat zie je terug in onze werken. Dat wil niet zeggen dat we elkaar niet beïnvloeden." De samenstellers van Zilverkunst gingen niet over één nacht ijs, weet Pauline. Zo kwamen ze al ruim anderhalf jaar geleden langs in Schoonhoven om werk uit te zoeken. "Het duurde dus wel even voor de expositie naar hun zin was. Maar het eindresultaat is prachtig. Mooi dat op deze manier groot zilverwerk in de belangstelling staat." Het atelier aan de Lange Weistraat was de laatste weken wat leger dan normaal. Want Jan en Pauline reisden ook nog naar de Italiaanse stad Milaan om daar, tijdens de jaarlijkse Salone del mobile in het 'Dutch Design Paviljoen', zilverwerk te tonen. "Dat was natuurlijk een enorme eer", zegt Jan. Toch mochten de twee edelsmeden niet zelf bepalen wat het publiek kreeg te zien. "Conservator Nicole Uniquole koos de werken. Het moet natuurlijk passen in het geheel." Want in het paviljoen was niet alleen zilverwerk te zien. "Het was een verzameling van het beste design en ambachtelijk werk dat Nederland te bieden heeft. Allerlei disciplines dus, en dat zorgde voor mooie kruisbestuivingen."

Slofjes

Het Nederlandse designpaviljoen bevond zich in het Palazzo Francesco Turati, een oud paleis in hartje Milaan. In statige zalen werd al het vakwerk tentoongesteld. Pauline: "Je mocht die zalen alleen betreden met witte slofjes aan je voeten. Dit om niets te beschadigen." Het paviljoen was een succes. Zo riep de Corriera Della Serra de presentatie uit tot 'beste', "en in de New York Times stond -ie bij de vijf 'must sees'." Terug thuis in Schoonhoven moeten Pauline en Jan nog even bijkomen van alle indrukken. Toch gaan ze het liefst weer snel aan de slag. "Dit alles geeft zo'n boost om er flink tegenaan te gaan."