• Gerrit en Maartje de Kovel.
• Gerrit en Maartje de Kovel. Foto: Adri Verhoeven

Echtpaar De Kovel gehuldigd

'Droom wordt werkelijkheid'

Afgelopen week werden beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Roel Cazemier speldde het echtpaar uit Schoonhoven in het Zilvermuseum de bijbehorende versierselen op.

Helemaal een verrassing was het niet voor de 68-jarige Gerrit en zijn twee jaar jongere vrouw Maartje. Na een uitnodiging van Maartje's broer Piet (Looren), om gezamenlijk met wethouder Lavinja Sleeuwenhoek te brainstormen over het koken voor senioren op meerdere locaties in de gemeente, ging er bij haar een lichtje branden. "Het moest wel op dinsdag de 26e, om precies 9.00 uur gebeuren, want verder was er geen tijd", lacht ze. "Maar ja, tegelijkertijd zette ik die gedachte weer opzij, want ik weet dat er binnen de gemeente nog wel andere mensen rondlopen die een lintje zeker net zo hard verdienen".

Toen het echtpaar vergezeld door de aanstichter, broer Piet, het Zilvermuseum betrad en daar naast de drie kinderen met hun gezin nog meer bekenden zagen zitten, sloeg de twijfel om in euforie. Gerrit: "Het was echt een happening. Ik zag de trotse gezichten van onze kinderen en was helemaal overdonderd. Een droom werd werkelijkheid."
Het koken voor ouderen was slechts één van de redenen waarom het de Koning behaagde om het echtpaar Koninklijk te onderscheiden. Koken bij de SWOS, actief binnen de Hervormde Gemeente Schoonhoven, twee maanden per jaar fungeren als manusje van alles bij stichting De Oase in het Noord-Hollandse Bergen en dan ook nog het begeleiden en wegwijs maken van diverse vluchtelingen in Schoonhoven.

Sinds 1999 kookt Gerrit bij de SWOS één keer per week een maaltijd voor een steeds groeiend aantal senioren. Maartje is hem daar in 2001 bij gaan assisteren. "Tijdens die ene dag in de week en verder bij bijzondere gebeurtenissen heb ik me een beetje opgewerkt tot hoofd keuken. Maar om steeds weer een goede maaltijd op tafel te zetten heb ik de hulp van Maartje heel hard nodig", stelt Gerrit.

Net als in het bedrijf vroeger, want de familie De Kovel had jarenlang een banketbakkerij. Gerrit kijkt met enig pijn in het hart terug: "Ik kon de lekkerste gevulde koeken bakken, maar als Maartje die niet verkocht, dan was er ook bij ons geen brood op de plank." Toen het echtpaar om gezondheidsredenen de zaak ruim twintig jaar geleden van de hand moest doen, leerde Gerrit dat geld verdienen zeker niet het belangrijkste is in het leven. "Ik ging bijna direct daarna aan de slag als bakker bij de Gemiva en daar heb ik geleerd dat een blij gezicht je veel gelukkiger maakt dan een zak vol duiten."

Als ervaren banketbakker leerde hij daar de cliënten net iets meer dan het bakken van een cake of een appeltaart. "Nu weet ik dat er niets mooiers bestaat dan iets doen voor mensen in onze samenleving die het niet zo goed getroffen hebben zoals wij."

'Een blij gezicht maakt je gelukkiger dan een zak vol duiten'

Uit dat oogpunt zette hij zich ook jarenlang in als diaken in de Hervormde gemeente Schoonhoven. Samen met zijn vrouw, die actief was in het wijkteam, bezocht het echtpaar regelmatig ouderen en zieken. Omdat de kerk en het christelijk geloof een vaste plaats innemen in huize De Kovel genieten zij er ook van om elk jaar twee maanden hun energie in te zetten bij De Oase. "Deze stichting heeft een aantal appartementen waar zendelingen of christelijke werkers, die toe zijn aan een time-out, een paar weken kunnen vertoeven". "Daar", zo vervolgt Maartje, "komen we vaak tot hele goede en fijne momenten."

En dat is ook één van de redenen waarom de familie De Kovel ook na zoveel jaren nog steeds met heel veel plezier kookt voor anderen. "Naast een goede maaltijd ontstaan vaak mooie gesprekken. Juist dat sociale aspect moeten we steeds meer missen in onze samenleving".