WZ-leerlingen op 'near native-niveau'

schoonhoven • Na een aantal spannende weken voor de leerlingen maar ook voor de docent Engels, kon CSG Willem de Zwijger in Schoonhoven trots vaststellen dat alle tien examenleerlingen uit het VWO die Cambridge Engels volgden, geslaagd zijn voor hun CPE examen.

Op de Willem de Zwijger kunnen leerlingen vanaf de eerste klas VWO Engels op Cambridge-niveau volgen.

Deze tien leerlingen hebben dus zes jaar lang op een hoger niveau Engelse lessen gevolgd, met als resultaat dat ze straks naast het vwo-diploma een extra diploma van het British Council ontvangen.

Perspectief

"Dit is bijzonder omdat veel leerlingen op andere middelbare scholen dit niveau niet halen en blijven steken op een lager niveau", zegt een woordvoerder van de WZ-scholengemeenschap in Schoonhoven. "Om het in een ander perspectief te plaatsen: op een aantal lerarenopleidingen moeten studenten Engels dit certificaat halen als onderdeel van hun studie en wordt dit examen vaak pas in het tweede of derde jaar afgelegd."

CPE staat voor Certificate of Proficiency in English. "Het is een certificaat dat hoog staat aangeschreven in de hele wereld. Iemand die een dergelijk examen met goed gevolg aflegt, toont aan het Engels machtig te zijn op 'near native' niveau. Ofwel, hij of zij beheerst Engels op een wijze die bijna gelijk is aan het Engels van een geboren Engelsman."

Examen

In juni gaan de leerlingen uit V3 met Cambridge op voor het FCE examen. Tevens zullen leerlingen uit V4 en V5 met Cambridge het CAE examen afleggen. "Hopelijk worden er dan weer zulke goede resultaten behaald."