• Tessa de Gruijter gaat ook voorop in het feestgedruis na het kampioenschap.
• Tessa de Gruijter gaat ook voorop in het feestgedruis na het kampioenschap. Foto: wijntjesfotografie.nl

DOS-speelster na 21 jaar naar veteranen

Tessa de Gruijter vindt het welletjes

schoonhoven • De 36-jarige passer/loper speelt voortaan bij de masters met haar voormalige team- en leeftijdsgenoten.

Haar afscheid had niet mooier kunnen zijn. Met een kampioensfeest tot in de vroege morgen werd Tessa de Gruijter door de selectie van DOS met de nodige 'shotjes' uitgeluid in de kantine van sporthal De Meent. Ze werd bedankt voor haar belangrijke rol in de titelstrijd. DOS zal nu op eigen kracht verder moeten, want Tessa de Gruijter vindt het welletjes. "Ik wilde twee jaar geleden al stoppen, maar toen werd de groep door allerlei oorzaken te smal. Daarom ben ik toch nog twee seizoenen gebleven. Ik vind dat ik nu mijn taak heb volbracht. Ik speelde met meiden van 20 jaar. Leuk en gezellig, maar ze praten over andere zaken dan een moeder van twee kinderen. Dat is niet erg, maar je voelt je wel ouder worden. In december heb ik mijn teamgenoten verteld dat het mijn laatste seizoen zou zijn. Ik ga bij mijn vriendinnen volleyballen. Ze waren getuige van het kampioenschap. Straks gaan we met de masters voor de prijzen. De meesten zijn fanatiek genoeg om wedstrijden te willen winnen."

Vertrekkend trainer René Geneugelijk loofde haar inzet en instelling. "Tessa sloeg geen training over en was binnen het team een leider. Altijd positief. Daar wordt een groep alleen maar beter van. Het zal voor DOS niet meevallen om de vacature met een gelijkwaardige kracht in te vullen." Tessa de Gruijter hoopt dat het damesteam zich in de derde divisie kan handhaven. "Wellicht neemt de nieuwe trainer Joris van der Gun enkele versterkingen mee."
Zelf houdt ze als lid van de technische commissie zicht op de ontwikkeling binnen DOS. Ze verwacht dat het idee van haar partner Richard Peltenburg om een beachvolleyballocatie in te richten op het Argento-terrein zal aanslaan bij de jeugd. "Beachvolleybal is hot. De zaalsport wordt elders bijna overvleugeld. Vooral jongens komen meer aan hun trekken in een kleiner teamverband. Met het stoere Smashbal probeert de NeVoBo volleybal aantrekkelijker te maken. Er liggen dus kansen."
Tessa de Gruijter heeft destijds met Eva Heerschop van Zevenhuizen geregeld meegespeeld in beachvolleybaltoernooien. Toch heeft de zaal haar voorkeur. De Schoonhovense had voldoende talent om hoger te reiken dan derde divisie, maar ongeduld en teleurstellingen stonden een opmars in de weg. Na Sliedrecht Sport en Zevenhuizen keerde ze in 1999 terug bij DOS, waar ze vanaf dat moment in de hoofdmacht uitkwam. "En ik ben zeker nog niet klaar met volleybal: er volgen nog mooie jaren bij de masters."