• De winnende foto van Stephan Tellier.
• De winnende foto van Stephan Tellier. Foto: Stephan Tellier

Stephan Tellier wint NNP-fotoprijs

haastrecht • Je moet er wat over hebben, maar half uit een dakkapel hangend schoot Stephan Tellier een prijswinnende foto.

De freelance fotograaf voor de edities van Het Kontakt in de Krimpener- en Lopikerwaard, won de NNP Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2016. De jury koos voor een foto van de doorkomst van de Tour de France in Haastrecht.

Het is zondag 5 juli 2015 als de grote dag daar is: het Tour de France-peloton doet de Krimpenerwaard aan. "Daar moet je als fotograaf uit deze regio bij zijn natuurlijk", kijkt Stephan Tellier terug. Dagen daarvoor heeft hij de juiste plek al uitgezocht. "Ik ken Gijs van der Voet van het gelijknamige administratiekantoor, dat pal naast de rotonde in Haastrecht is gevestigd. Toen ik hem vroeg om vanuit dit gebouw de doorkomst van de Tour de France te mogen fotograferen was dat geen probleem. Ik had de bovenste verdieping helemaal voor mezelf en vanuit het raam had ik een mooi uitzicht over de menigte toeschouwers en de fietsers die over de rotonde zouden rijden."

De planning was goed, maar er stond best druk op. "Je weet dat het in een paar seconden moet gebeuren, want dan is het alweer voorbij. Toen het peloton eraan kwam heb ik met één been uit het raam en m'n kont op het kozijn de foto's geschoten. Het was 'klik-klik-klik' vanuit de repeteerstand op de camera." Een beetje geluk moet je ook hebben. "Nog geen vijf minuten daarna hoosde het. Als dat tijdens de doorkomst was gebeurd was het een veel mindere foto geworden."

De inwoner van Schoonhoven wist niet gelijk dat hij 'goud' in handen had. "Pas toen ik de foto op de computer inlaadde, wist ik dat alles klopte: de uitgelaten menigte, de kleurrijke renners en een karakteristieke achtergrond. Dit was de Tour de France in Haastrecht. Uniek, dat gebeurt waarschijnlijk nooit meer." Dat hij hiermee een prijs zou winnen, had hij helemaal niet kunnen bevroeden. "Ik was er helemaal beduusd van. Dit is mijn eerste prijs als fotograaf: daar ben ik zo blij mee. En dan word ik ook nog eens bedolven onder de felicitaties. Dit is een bijzondere dag!"

Robert van der Hek