• Roxanne van Stekelenburg, Jobke van Dobbenburgh (en haar 'Titaniczusjes') en Nelie Gerritsen.
• Roxanne van Stekelenburg, Jobke van Dobbenburgh (en haar 'Titaniczusjes') en Nelie Gerritsen. Foto: Adri Verhoeven

'Dit is in deze regio nog nooit vertoond'

Première 'Titanic' nadert

Het zijn drukke tijden voor de acteurs en actrices van de cast van de Titanic. Ruim zestig spelers, dansers, zangers en zangeressen, ondersteund door professionals en begeleid door een liveband, nemen het publiek mee naar misschien wel de meest beruchte scheepsramp in de geschiedenis. Het is de basis voor een indrukwekkend verhaal met drama, humor en bovenal liefde.

De Titanic wordt gespeeld door vele amateurtoneelspelers uit de regio.Er is bijvoorbeeld een dubbele groep kinderen die, vanwege hun jonge leeftijd, om en om in de totaal acht voorstellingen te zien zullen zijn. Daarnaast 'oude rotten' in het vak, maar ook veelbelovende nieuwkomers, die van muziektheaterproducent de Theaterbakkerheij de kans hebben gekregen om voor het voetlicht te treden.

Oude bekende

Een oude bekende is de Haastechtse Nelie Gerritsen. Na 42 jaar bij toneelvereniging De Schijnwerper gespeeld te hebben is zij nog regelmatig te zien in losse producties. "Toen ik op Facebook de oproep voorbij zag komen om mee te doen aan deze productie was ik meteen enthousiast."

Nelie vertelt dat zij, net als alle spelers, auditie moest doen. "Best spannend, maar ik ben trots dat ik een rol heb gekregen" aldus de door de wol geverfde actrice. Gelukkig overleeft zij het drama; als de wat oudere dame Rose is haar rol vooral beschouwend. Nelie twijfelt er niet aan of de voorstelling wordt een succes. "Zo'n spektakel is in de regio nog nooit vertoond. Dankzij de ondersteuning van professionals wordt er bovendien op een bijzonder hoog niveau gespeeld."

Niet alleen één van de oudere speelsters, maar ook één van de jongste acteurs van de cast komt uit Haastrecht. De ogen van Jobke van Dobbenburg glimmen je bijna tegemoet als zij vertelt over haar avontuur op de Titanic. "Ik kan niet wachten en heb er heel veel zin in", zegt ze enthousiast. De veertienjarige gaat in het verhaal stiekem samen met haar zusje als verstekeling aan boord. En hoewel zij nu al meerdere malen haar rol heeft doorgespeeld verwacht Jobke dat zij zich met de juiste kleding, geschminkt en gekapt pas helemaal passagier van het rampschip zal voelen. De blonde dame vindt dat iedereen de voorstelling moet komen bekijken. "Deze musical is veel leuker dan de film. Het publiek leert bij ons de personages pas goed kennen", zegt ze zelfverzekerd.

'Ik hoop en verwacht dat we een nieuwe dimensie aan het verhaal toevoegen'

Ondanks dat kamenierster Kate McGowan, gespeeld door Roxanne Stekelenburg uit Lopik, slechts een derdeklas passagier is, overleeft zij wonder boven wonder de ramp. Gelukkig, want het talent van de 19-jarige Lopikse mag voor de toekomst niet verloren gaan. Als voormalig lid van Jeugdtheater Lopik speelde zij al vele voorstellingen. "Maar deze is wel heel bijzonder", stelt Roxanne, die bijna niet kan wachten tot het zover is. "De Titanic is heel indrukwekkend en een perfecte combinatie van toneelspel, zang en dans." Ook Roxanne heeft bijna vanzelfsprekend de film gezien, maar, zegt ze: "In deze voorstelling draait het verhaal niet alleen om de liefde."
De Titanic is tot nu toe de grootste productie van Theaterbakkerheij, in welke stichting creatieve duizendpoot John de Hey en Ruud Bakker elkaar vonden. Voor de oud-Haastechtenaar mag het dan ook wel gebeuren. "Alle losse puzzelstukjes van de afgelopen periode vallen nu in elkaar".

Afgelopen week is er een start gemaakt met de bouw van het decor en Ruud hoopt dat tijdens de première op 6 mei ook de combinatie van decorstukken en bewegende beelden precies in elkaar passen. Ruud is als kapitein Smith mede verantwoordelijk voor de meest besproken scheepsramp uit de vorige eeuw. "Ik hoop en verwacht dat we hier een nieuwe dimensie aan toe kunnen voegen."

De speeldata zijn 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13 en 14 mei. Alle leerlingen -basisschool en voortgezet onderwijs- uit de gemeente Krimpenerwaard mogen gratis naar de voorstelling op zondag 8 mei. Voorafgaand is er een workshop met regisseur John de Heij en kunnen ze een kijkje achter de schermen nemen. Aanmelden kan bij bestuur@theaterbakkerheij.nl Voor alle informatie: www.titanicgouda.nl