'Wolfsongebouw te snel van lijst afgevoerd'

schoonhoven • Het CDA vraagt zich af of het college van B en W het Wolfsongebouw in Schoonhoven-Noord niet te snel van de lijst heeft afgevoerd als mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen.

De fractie van de christen-democraten wil daarom opheldering over de 'aannames' van het gemeentebestuur, dat meent op groot verzet van de inwoners uit Schoonhoven-Noord te stuiten als de Wolfsonlocatie wordt voorgesteld als opvangplek.

'In de informatiebrief over de opvang van vluchtelingen geeft het college aan dat de weging van locaties in drie fasen zal gebeuren, waarbij in de laatste fase het draagvlak wordt getoetst onder de bevolking. Dit geldt kennelijk niet voor de Wolfsonlocatie'.

Vervolgens: 'Het college oordeelt bij voorbaat dat het draagvlak te gering zal zijn. Gesteld wordt dat het gemeentebestuur met enige regelmaat berichten ontvangt dat vestiging van een azc in het Wolfsongebouw op groot verzet zal stuiten. Hierbij wordt verwezen naar de eerdere weerstand tegen de vestiging van tachtig arbeidsmigranten'.

Het CDA stelt dat autochtone tegenstanders destijds aangaven dat dat de Marokkaanse gemeenschap in de wijk de vestiging van arbeidsmigranten niet zou accepteren.

'Daarnaast zou de geboden huisvesting niet passend zijn voor arbeidsmigranten en werd gesuggereerd dat zij op straat voor overlast en criminaliteit zouden zorgen. Wij vragen ons af of die veronderstellingen wel kloppen'.

Datzelfde gevoel heeft Cor Groenendijk, eigenaar van het Wolfsongebouw. Hij stelt in een brief aan het gemeentebestuur dat er nooit een onderzoek naar draagvlak is geweest onder de inwoners van Schoonhoven-Noord.

'Mijn complex is beschikbaar voor het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en voor statushouders. Vluchtelingen kunnen over eigen studio's beschikken; de aanwezigheid van basisscholen en middelbare scholen in de buurt is een voordeel'.

Pieter van der Laan