• Leerlingen van het Gemini maken foto van de ringslang.
• Leerlingen van het Gemini maken foto van de ringslang. Foto: Floris Bakker

Broeihoop bouwen voor de ringslang

stolwijk • Om ringslangen in de Krimpenerwaard een handje te helpen bouwden 2 havo/vwo leerlingen van het Lekkerkerkse Gemini College woensdagmiddag een broeihoop.

Ringslangen gebruiken een dergelijke broeihoop - bestaande uit takken, paardenmest en houtsnippers - om hun eieren in af te zetten. "Dat doen ze in de maanden mei en juni", vertelt Richard Slagboom, docent op het Gemini College. In zijn vrije tijd is hij vrijwilliger van RAVON (kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen, red.) en actief lid van de Werkgroep Ringslangen Zuid-Holland.

Samen met de leerlingen loopt hij deze middag over een kade bij Stolwijk, naar de plek waar de broeihoop moet komen. Hij kijkt goed om zich heen, want het is vandaag ideaal slangenweer. "Het zonnetje schijnt en dan liggen ze langs de slootkant om op te warmen." Al na een meter of dertig is het raak. Slagboom ziet er één en weet het ongevaarlijke reptiel in een oogwenk te pakken. "Dit is 'm dan", zegt Slagboom als hij het bijna tachtig centimeter lange reptiel omhoog houdt. Hij bestudeert het buikpatroon. "Dat is uniek. Daaraan kun je zien tot welke populatie deze ringslang behoort."

Cool

"Echt bijzonder", roept de 13-jarige Lara van den Berg. Dat er hazen, kikkers en weidevogels in de Krimpenerwaard voorkomen wist ze wel. Maar slangen? "Nee, dat is nieuw voor mij. "Ik vind het wel cool, zeker nu ik er eentje heb vast mogen houden." Haar vriendin Tessa Haas (14) is niet bang voor de slang. "Spinnen zijn erger." Hoewel ze drie kwartier moesten fietsen en het maken van een broeihoop zwaar werk is, hebben de meiden het prima naar hun zin. "Dit is onderdeel van het sterprogramma bij ons op school", legt Lara uit "In blokken van acht weken krijgen we les rond een bepaald thema. Het thema waar we nu mee bezig zijn is veldwerk. Nou, daar past deze activiteit dus goed in." Broeihopen blijken van groot belang voor de verdere verspreiding van ringslangen. Ze dienen volgens Slagboom als een soort 'springplank' naar nieuwe leefgebieden. "En door op geschikte plaatsen broeihopen te maken wordt de kans op voortplanting groter."

Floris Bakker