• Leerlingen van klas B2A van het Schoonhovens College.
• Leerlingen van klas B2A van het Schoonhovens College. Foto: Floris Bakker

Schoonhovens College behaalt Junior Certificaat voor tweetalig onderwijs

'Hier spreken we uitsluitend Engels'

schoonhoven • Julia Roosendaal (13) moest wel even wennen toen ze begin dit jaar les kreeg in het Engels. "Ik was wat in de war, maar je raakt er best snel aan gewend. Nu weet ik niet beter." Ruim de helft van alle vakken die Julia en haar klasgenoten van B1a volgen, wordt in de Engelse taal gegeven. Dat gebeurt in twee aparte lokalen. "Hier spreken we uitsluitend in het Engels met elkaar", legt docent Liesbeth Rethans uit. "Dat weten de kinderen en daar houden ze zich keurig aan."

Tweede natuur

Het Schoonhovens College begon vier jaar geleden met het aanbieden van tweetalig onderwijs in de onderbouw. Dat was volgens Rethans vooral om vwo-leerlingen extra uit te dagen. "Daarnaast is het natuurlijk belangrijk voor hun toekomst. Als ze gaan studeren, moeten ze taal goed kunnen spreken. Ze krijgen dan ook veel Engelstalige studieboeken. Terwijl andere studenten worstelen om te begrijpen wat er nou precies staat, is het voor deze leerlingen straks bijna een tweede natuur om zo'n boek door te nemen." De school is dan ook bijzonder trots dat het certificaat Junior TTO is toegekend. Dat vindt coördinator Geerte Holwerda van het Schoonhovens College niet zo vreemd, "want het is een kwaliteitskeurmerk dat alleen wordt verstrekt aan scholen die kwalitatief goed tweetalig onderwijs verzorgen." Er ging dan ook een hele procedure aan vooraf. Een speciale commissie kwam langs om alle aspecten van het tweetalig onderwijs te beoordelen. Holwerda: "Ze hebben alle documentatie bekeken, woonden lessen bij en spraken met docenten, ouders en leerlingen."

De commissie was erg onder de indruk, zo bleek uit de eindscore. Van de zes onderdelen behaalde het Schoonhovens College vijf keer de maximale score. Het onderwijsteam kreeg eveneens een pluim. Dat vindt Holwerda leuk, "want lesgeven in het Engels is toch anders. Je biedt je leerlingen vaker actieve werkvormen aan en doet meer aan groepswerk." Docenten Engels, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en lichamelijke opvoeding spreken nu Engels tijdens hun lesuren. Holwerda sluit niet uit dat in de toekomst meer vakken volgen. "Zo denken we eraan om muziek aan het pakket toe te voegen." Dat lesgeven in het Engels ook daadwerkelijk iets oplevert, blijkt wel uit de prestaties van de leerlingen. Zo behaalden bijna alle tto leerlingen uit 3 vwo het Cambridge Advanced Certificate (CAE), en daarmee niveau C1 van het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK). Volgens Holwerda een uitzonderlijk hoog taalvaardigheidsniveau Engels. "Voor ons een bewijs dat onze aanpak werkt." Hoewel Laszlo Stas (13) pas in z'n eerste jaar zit, praat en denkt hij nu al voornamelijk in het Engels als ie op school zit. "Je blijft ook vaak gewoon Engels praten, zelfs als dat helemaal niet nodig is." Of het teveel is? Laszlo vindt van niet. "Over een paar jaar wil ik naar Amerika, om te studeren. Dat wil ik toch goed Engels kunnen spreken."