• Rogier Peltenburg wordt flink op de huid gezeten door een Spartaan.
• Rogier Peltenburg wordt flink op de huid gezeten door een Spartaan. Foto: Wijntjesfotografie.nl

Lauw Schoonhoven laat het afweten

schoonhoven • Schoonhoven is terug bij af. De topper tegen Sparta leverde een deceptie op. Met een 1-3 nederlaag kwam de dolende thuisploeg nog goed weg.

Na een sterke reeks liet Schoonhoven het tegen Sparta volledig afweten. De ploeg van trainer Wim Eilander was geen schim van het team, dat de laatste weken met goed voetbal de koppositie in de derde periode veroverde. Deze plek werd gedeeld met de gedreven Rotterdammers, die zaterdagmiddag op bezoek kwamen op sportpark Het Hofland. In de tweede helft leek het wel een schiettent voor Sparta. Schoonhoven-coach Wim Eilander wist niet wat hij zag: "We hebben de hele week naar deze wedstrijd toegeleefd, maar werden op alle fronten afgetroefd. Ik heb er geen verklaring voor."

Schoonhoven was vooral in de eerste helft niet vooruit te branden. De blauw-witten werden teruggedrongen en moesten toezien hoe het fris en fruitige Sparta rustig naar gaten in de defensie zocht. Invaller-doelman Stephan Dooms, die op het laatste moment Sjef van Vugt (kuitblessure) verving, werd in de 16e minuut al onder vuur genomen. Martijn Leenderts rondde een perfecte voorzet van teamgenoot Ramy Salem af. Ongehinderd kon hij bij de tweede paal inschieten, omdat Schoonhoven-middenvelder Arie Versluijs vergat om mee te verdedigen: 0-1.

Nauwelijks van de schrik bekomen lag nummer twee in het doel. Opnieuw was Leenderts de maker. Zijn inzet verdween via de voeten van Schoonhoven-verdediger Matjeu van Arkel met een rare carambole over doelman Dooms: 0-2. Aan beide goals had de invaller-doelman geen schuld, maar bij de derde treffer was hij boos op zichzelf. Hij reageerde te laat op een afstandsschot van Ibo Ozbilek: 0-3.

Trainer Eilander verweet zijn defensie dat de bal op de meest linke wijze werd uitverdedigd. "Dwars door het midden. Het was opvangen en meteen uithalen. We vroegen gewoon om die derde goal." Er knakte iets bij Schoonhoven, dat in de tweede helft wat krampachtig de score een beter aanzien wilde geven. Weliswaar was er meer strijd, maar veel kansen leverde het aandringen niet op. Sparta kreeg intussen volop mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Schoonhoven leek soms wel een schiettent, maar doelman Dooms wist van geen wijken. "We denken er vaak te makkelijk over," gaf Sparta-trainer Ron Luijten aan. "Zo hebben we deze competitie al veel punten onnodig weggegeven." Dat moet haast wel, want het jonge team van de rood-witten maakte een prima indruk. Vooral de voorhoede zette veel pressie, waardoor Schoonhoven nauwelijks tijd en ruimte kreeg om te combineren. "Er lukte niets bij ons," gaf Rogier Peltenburg toe. "Het was gewoon bar slecht." Niettemin redde Marc Kruiper de eer door de bal na een corner van Willem-Paul van der Heijden in de 80ste minuut in te koppen: 1-3. Het verwachte slotoffensief bleef daarna uit.