Pizzeria-eigenaar hekelt handelwijze gemeente

schoonhoven • Waarom mogen concurrerende etablissementen wel open op zondag en zijn afhaalpizzeria in de Lopikerstraat niet? Eigenaar Tanriverdi kan er met zijn hoofd niet bij. Hij wordt gesterkt door het advies van de onafhankelijke commissie, die zijn bezwaar tegen de gemeentelijke dwangsom wegens 'gebrek aan motivering' gegrond heeft verklaard.

De gemeente Krimpenerwaard negeert deze uitspraak niet, maar haastte zich om de motivatie aan te vullen om het handhavingstraject te kunnen voortzetten. Volgens juridisch medewerker Van der Wel zijn tegen andere horecagelegenheden in Schoonhoven nooit verzoeken tot handhaving door omwonenden ingediend. 'Bovendien wist de heer Tanriverdi dat de vanwege de winkeltijdenwet een beperking geldt voor de zondagsopenstelling. Daarom blijft de dwangsom van kracht en zal 5.000 euro worden ingevorderd. Een afschrift van dit besluit wordt naar de omwonenden van de afhaalpizzeria gestuurd', stelt hij in een brief. Tanriverdi spreekt van pure willekeur. "De gemeente meet met twee maten. Het gelijkheidsbeginsel wordt geweld aangedaan. Omdat buren protesteren, wordt ingegrepen. Bij Brazil, Bodrum en Proef wordt niet gehandhaafd. Mijn pizzeria mag zes dagen per week open en op de zevende dag niet, want dan zijn er klachten die door de juridisch medewerker zelfs als 'subjectief' worden omschreven. Dat is raar en het bezorgt mij veel stress."

Ook de bezwaarschriftencommissie had veel moeite met de uitleg van de gemeente. Uit het verslag van de zitting blijkt dat de andere horecazaken eveneens geen ontheffing hebben voor de zondagopenstelling. Van der Wel: "Zij mogen wel hun gang gaan, omdat in hun geval geen prioriteit is gegeven aan handhaving van de winkeltijdenwet. Aangezien bij de afhaalpizzeria in de Lopikerstraat klachten uit de buurt kwamen, moest de gemeente in het kader van de beginselplicht handhavend optreden. Bij overlast wordt een situatie niet meer gedoogd. Het gaat om maatschappelijke acceptatie."