Clubs krijgen nieuwsbrief over gewijzigde APV

lekkerkerk • De vaststelling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is in veel gemeenten een hamerstuk. De raadsleden van de gemeente Krimpenerwaard hadden echter drie volle avonden nodig om het document te bespreken.

De harmonisatie van vijf eerdere APV 's leverde dinsdagavond een wankel compromis op. De coalitie is tevreden; de oppositie zeer teleurgesteld. Burgemeester Tjerk Bruinsma opperde na de stemming (18 voor-12 tegen) om de afspraken in een nieuwsbrief op te nemen en deze naar alle sportclubs en uitbaters van horecagelegenheden te sturen. "Anders begrijpen ze het misschien niet meer." Voor een APV, waarvan de burgemeester eerder zei dat er eigenlijk niets verandert, werden 12 amendementen en 5 moties ingediend om het slotstuk aan te passen. Met name de sluitingstijden werden opgerekt. Verder lieten de coalitiepartijen VGBK, SGP, VVD en ChristenUnie het niet komen. Het leidde tot een felle aanval van de oppositie op de VVD, die volgens Rob Geleijnse (PvdA) en Jan Dekker (CDA) liberale ideeën 'parkeerde' om de andere coalitiepartijen tevreden te stellen. "Het verdient geen schoonheidsprijs, maar we moeten het er even mee doen", verweerde George Hamel (VVD) zich. Daar hadden PvdA en CDA geen oren naar. Geleijnse (PvdA) vond de inperking van evenementen op zondagochtend een gotspe en vroeg zich af waaruit de door de coalitie aangekondigde 'verbinding' met de verenigingen bestond. "Hun inbreng is niet in de besluitvorming meegenomen. Deze APV heeft geen breed draagvlak, terwijl die juist bestemd is voor onze inwoners. Hij zou juist moeten worden afgestemd op hun wensen. Nu wordt er een politieke draai aan gegeven." Dekker (CDA) sprak over betutteling en regelzucht. "We moeten een APV presenteren die je normaliter kan handhaven. Met een paar opsporingsambtenaren in een groot poldergebied lukt dat niet." Ook Bert Bening (D66) vond de verordening nodeloos ingewikkeld en te uitgebreid. "Het is een misbaksel."

De SGP vond het juist een boeiend palet aan afspraken. André van der Wende kon wel leven met het aanpakken van alcoholgebruik en dempen van uitgaansgeweld. "Vroeger heette het een algemene politieverordening. Daarin vormden orde en veiligheid de hoofdmoot." Hij hoopte dat onwelvoeglijke taal en vloeken in het openbaar in de APV konden worden opgenomen, maar dit amendement haalde het niet. Benjamin Anker (ChristenUnie) meende dat de APV een afweging was van belangen. "Elke grens is vatbaar voor discussie, maar je moet wel een document hebben waar je naar kan verwijzen." Leon de Wit (VGBK) verwees voor de onrust over de APV naar CDA en PvdA. "Hun verwijten zijn schromelijk overdreven. De Krimpenerwaard gaat beslist niet op slot." Burgemeester Bruinsma gaf eveneens aan 'dat de middeleeuwen niet terugkeren'. "De bestaande convenanten blijven voorlopig van kracht. Alleen bij klachten treden we op, maar dat was altijd al het geval. Een burgemeester heeft die bevoegdheid en daar zou ik als raad niet aan tornen."


Pieter van der Laan