• Het Wapen van Benschop en de naastgelegen woning worden vervangen door nieuwbouw.
• Het Wapen van Benschop en de naastgelegen woning worden vervangen door nieuwbouw.

Inwoners tevreden over opknapbeurt, maar zorgen over verkeersveiligheid

Handen op elkaar voor nieuwbouw

polsbroekerdam • Burgemeester en wethouders presenteerden tijdens de 'bijpraatavond' goed nieuws: het al jaren leegstaande Wapen van Benschop en de naastgelegen vervallen woning aan de Damweg worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Architect Arjan Verstoep toonde met trots impressietekeningen van de nieuwe opzet. "Er lagen vanuit het verleden diverse plannen voor het 'Wapen' en directe omgeving", lichtte hij toe. "Het was een uitdaging om deze bij elkaar te brengen en het geheel vlot te trekken."

De bestemming die de initiatiefnemers met het nieuwe Wapen van Benschop op het oog hebben is die van hotel/restaurant. Verstoep: "Mocht er geen behoefte zijn aan een hotel, dan kan dit anders worden ingevuld, bijvoorbeeld als zorghotel of bed and breakfast. Er komt een dienstwoning in het pand."

Ook de aan de overzijde van de Damweg gelegen woning plus bijgebouw worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Verstoep: "Beide gebouwen komen iets verder van de weg te staan dan nu het geval is, waardoor de Damweg wat verbreed kan worden."

Aan de overzijde van het kruispunt, Damweg/Zuidzijdseweg, wordt een bestaand bedrijfspand omgebouwd tot (royale) seniorenwoning. Daarachter zijn een twee-onder-één kapwoning en twee extra woningen ingetekend. Een voormalige boerderij aan de Noordzijde wordt eveneens gesloopt en vervangen door een moderne woonboerderij. Voor de meeste woningen is al concrete belangstelling, maar Verstoep hield de aanwezigen voor eventuele interesse toch kenbaar te maken. "Misschien vallen bestaande belangstellenden af en anders zijn er wellicht andere bouwprojecten waarin de woonwensen kunnen worden gerealiseerd." De nieuwbouw kan in het gunstige geval met een jaar van start gaan.

De plannen zorgden voor enthousiasme, maar minder blij waren de aanwezigen met de verkeersveiligheid in het lintdorp. "Ze rijden hier als gekken, het is onverantwoord", zei een inspreker. Wethouder Spelt liet daarop weten dat de onoverzichtelijke kruising Damweg-Benedeneind vervangen wordt door een minirotonde.

Daarnaast zijn er plannen om de Damweg in de richting van Oudewater te 'halveren', zoals ook het geval is in de richting van Lopik. Auto's kunnen elkaar alleen dan nog maar via speciale stroken passeren. "Als hier draagvlak bij de aanwonenden voor is, is dit een reële optie. Het zou het sluipverkeer vanuit Oudewater ontmoedigen", aldus Spelt.

En wat verkeersremmende maatregelen als drempels en wegversmallingen betreft: "Prima voorzieningen, maar niemand wil ze voor de deur hebben", hield de wethouder de aanwezigen in het dorpshuis een spiegel voor. Burgemeester en wethouders spraken af om binnenkort met betrokken inwoners de verkeersveiligheid en eventuele maatregelen verder te bespreken.

Robert van der Hek