'Plek met vertrouwenspersoon én om te hangen en ontspannen'

Lopik wil 'fysieke vluchtplek' jongeren

lopik • "Hier moeten jongeren terechtkunnen voor contact, gezelligheid en aandacht", stelde Rik Dekker (PvdA), de indiener van het plan, dat dinsdagavond via een motie door de hele raad werd omarmd.

De PvdA-fractievoorzitter in een toelichting: "Drugsgebruik is voor een deel van de jongeren vluchtgedrag voor achterliggende sociale en/of psychische problemen. Zolang de problemen er nog zijn, is het goed om jongeren een fysieke vluchtplek te bieden, waar ze naartoe kunnen als de problemen te veel worden, waar ze kunnen hangen en ontspannen en waar een vertrouwenspersoon is met wie ze kunnen praten. Op die manier hoeven ze niet te vluchten in drugsgebruik en kan hun hulp worden geboden." Wat de vertrouwenspersoon betreft had de PvdA een 'type kroegbaas' op het oog. "Het hoeft niet per sé een betaalde kracht te zijn, maar hij of zij moet wel toegankelijk zijn en vertrouwen kunnen wekken bij de jongeren."

De PvdA denkt aan jongerencentrum Hoxemacoa als mogelijke locatie. "Van de jongerenwerker hebben we al begrepen dat hij met een probleemgroep en Hoxemacoa om de tafel gaat om te bekijken of deze jongeren een eigen avond kunnen krijgen. Ons voorstel gaat verder dan dat, maar hieruit blijkt wel dat er bij verschillende partijen de behoefte bestaat aan een dergelijk initiatief."

De motie was bedoeld als aanvulling op het plan van aanpak drugsgebruik en -overlast in de gemeente Lopik, waaraan de raad ook zijn goedkeuring gaf.

"Met het plan van aanpak laten we zien dat we onze ogen niet sluiten voor drugs en alle problemen die daarmee samenhangen", stelde Luke van Schaik namens VVD Lopik, welke partij aan de basis staat van het plan. "Ik weiger te accepteren dat mijn neefjes en nichtjes, en later wellicht mijn eigen kinderen, drugsgebruik de normaalste zaak van de wereld vinden. Drugs in Lopik is no deal."

Het probleem oplossen is niet eenvoudig, realiseert de VVD zich. "Er wordt een grote inspanning gevraagd van de betrokken partijen, waaronder het Breed Sociaal Loket. Vooral in de vroegtijdige signalering valt veel te winnen." Ook de hulp van inwoners is onmisbaar. "De burgemeester riep mensen al op om verdachte situaties te melden, eventueel anoniem, en wij doen dit ook. Samen met alle inwoners moeten we drugsdealers op de huid zitten, ze het gevoel geven dat ze hier niet welkom zijn."

Wil de Groot (CDA) sloot zich daarbij aan: "Ik ben blij dat we drugsgebruik en -overlast binnen de gemeente nu gaan aanpakken, ook al zal dat nog niet zo makkelijk zijn." Ze pleitte voor een duidelijke communicatie richting inwoners, vooral als het om het inseinen van de politie gaat. "Mensen moeten weten dat de politie met iedere tip iets doet, ook al horen ze daar zelf niets meer van." Tevens deed ze het voorstel om het plan van aanpak na één jaar te evalueren en deed ze de oproep voor een extra wijkagent in Lopik.

Haar eerste voorstel werd gehonoreerd, het tweede lag iets lastiger, hield burgemeester Renate Westerlaken de raad voor. "Als gemeente hebben we recht op twee wijkagenten, daar ga ik me hard voor maken. We hebben er nu op papier 'anderhalf'. Een derde wijkagent is vanwege de bezuiniging bij de politie niet mogelijk, maar ik ga bij de korpschef wel een beroep doen om een agent thematisch in te zetten, voor een grotere regio dan Lopik alleen. Hij of zij zou zich moeten richten op jongeren en de problematiek die daarmee samenhangt."

Lopik wil met het plan van aanpak 'drugsgebruik en -overlast 2016-2017' de komende jaren inzetten op het voorkomen en matigen van het gebruik, een betere voorlichting, het ondersteunen van ouders en het vergroten van de meldingsbereidheid. Voor het voorgestelde pakket aan maatregelen trekt het 71.000 euro uit.

Robert van der Hek