'Onzorgvuldig handelen nooit toelaatbaar'

regio • Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland wil voorkomen dat zwanenpopulaties te groot worden. Hij stelt wel eisen op de manier waarop jagers hun gebied beheren. Dat staat in een schriftelijke verklaring die hij heeft opgesteld voor de gemeenteraad.

"De samenleving wil best begrijpen dat er maatregelen moeten worden genomen, maar wijst onnodig lijden van de hand. Onzorgvuldig handelen is nooit toelaatbaar. De provincie zal daar ook op laten handhaven", aldus de gedeputeerde. Weber had eerder een onderhoud met burgemeester Tjerk Bruinsma van de gemeente Krimpenerwaard en wethouder Laura Leijendekkers van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De bestuurders uit het Groene Hart hadden daarop aangedrongen naar aanleiding van beelden in een televisie-uitzending van EenVandaag over het afschieten van knobbelzwanen. De provincie heeft een ontheffing afgegeven voor het verjagen en afschieten van zwanen. "Door tijdig aan populatiebeheer te doen, voorkomen we dat er in de toekomst heel veel dieren gedood moeten worden, zoals nu gebeurt met ganzen en damherten. Ons uitgangspunt is dat eerst minder ingrijpende middelen worden ingezet voordat afschot aan de orde is", aldus Weber in zijn verklaring.

De gedeputeerde kijkt naar de wijze waarop andere provincies met het faunabeheersplan omgaan. In Utrecht worden slechts een aantal knobbelzwanen geschoten uit een groep van minimaal 15 knobbelzwanen. Ook voor preventieve maatregelen neemt Weber graag voorbeelden over. "Het ministerie van Economische Zaken heeft Alterra opdracht gegeven onderzoek uit te voeren naar de gevolgen van het zwanendriften voor de zwanenpopulatie. De resultaten worden op korte termijn verwacht. De provincie zal dit rapport ook bestuderen."