• Dick en zijn broer Ger leggen de laatste hand aan het burgemeesterssierraad.
• Dick en zijn broer Ger leggen de laatste hand aan het burgemeesterssierraad. Foto: Adri Verhoeven

'Ambtsketting is monnikenwerk'

schoonhoven • Zilversmid Dick van de Lagemaat hoeft niet bang te zijn dat de ambtsketting niet past. Zijn trouwe klusjesman Frans van Mierlo fungeerde afgelopen week met succes als stand-in.

De Schoonhovense stadsgids had zelfs z'n nette pak aangetrokken voor de gelijkenis met de nieuwe burgemeester Roel Cazemier. "Frans is net zo groot als Cazemier. Misschien is hij wat fragieler van postuur, maar de ketting zat prima om z'n nek. Ik durf dat wel aan."

Een ambtsketting met bijna zes pond aan hoogwaardig edelmetaal hoort maandag 4 april bij de installatie van de nieuwe burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. Dat is over een kleine week en daarom giert bij zilversmid Van de Lagemaat (69) de adrenaline door de aderen. "De tijd om deze ambtsketting te vervaardigen was kort. Je zou er zomaar een half jaar voor kunnen uittrekken, maar na de ontwerpwedstrijd schoten er slechts drie maanden over. Dan moet je flink pezen, hoor."

Puzzelstukjes

Volgens de winnaar gaat het om puzzelstukjes, die op de juiste plaats moeten vallen. Een monnikenwerk waarvoor hij vijf collega's en twee experts inschakelde. "Ik kan niet alles zelf oplossen. Op sommige terreinen hebben anderen veel meer kennis en ervaring. In Schoonhoven barst het van de specialisten. Ik zou wel gek zijn als er geen gebruik van maakte."

Ook broer Ger was bereid de zilversmid uit de Koestraat bij te staan. "Ik ben van origine goudsmid. Ik heb in het verleden bij diverse juweliers gewerkt. Ik vind het leuk om Dick te assisteren met het aanbrengen van gouden versieringen."

Naast de ambtsketting worden ook een bodebus (insigne) en een etui vervaardigd. Dat gebeurt de laatste weken onder de spiedende blikken van interim-burgemeester Tjerk Bruinsma. "Hij wil er uiteraard op toezien dat de klus goed en tijdig geklaard wordt", lachen beide broers.

Pieter van der Laan