Fasegewijs onderzoek naar opvanglocaties

krimpenerwaard • B&W van de gemeente Krimpenerwaard doet fasegewijs onderzoek naar mogelijke opvanglocaties voor vluchtelingen. In drie stappen wordt passende huisvesting gepresenteerd.

Na de eerste selectie kijkt het gemeentebestuur met deskundigen van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) naar de bouwkundige mogelijkheden en investeringskosten. Uiteindelijk gaat de gemeente in de afrondende fase met informatieavonden na of er bij de bevolking voldoende draagvlak is voor de huisvesting.

Dat hebben burgemeester Tjerk Bruinsma en wethouder Dilia Blok schriftelijk meegedeeld aan de gemeenteraad. Zij hadden onlangs overleg met het COA. De politieke partijen hadden het college tijdens de laatste raadsvergadering om meer daadkracht en handelingssnelheid verzocht om vluchtelingen in het poldergebied onder te brengen.

Beide bestuurders hechten evenwel aan zorgvuldigheid. Het kan daarom nog maanden duren voordat asielzoekers voor langere tijd worden opgevangen. Het college heeft inmiddels aangegeven dat het Wolfson-gebouw niet in aanmerking komt voor nader onderzoek, vanwege protesten van bewoners uit de wijk Schoonhoven Noord. Ook het voormalige Fikszo-pand in Lekkerkerk lijkt geen optie, omdat de verbouwing van de enorme bedrijfsloods, inclusief inrichting, enkele honderdduizenden euro's kost.

Het gemeentebestuur zet vooral in op kleinschalige opvang van 50 tot 250 personen in een periode van twee tot vijf jaar en valt daarmee onder het minimumaantal van driehonderd dat het COA hanteert. Het kabinet denkt na over versoepeling van deze eis.

Wethouder Blok zegt dat zij over diverse locaties in overleg is met de woningcorporatie en vastgoedeigenaren. Zo is de Vakschool in Schoonhoven een mogelijke optie. In 2016 komt een deel van de school beschikbaar voor herontwikkeling. Mogelijk kunnen er asielzoekers in gehuisvest worden, vooruitlopend op de bouw van een campus (studentenhuisvesting). Voorwaarde is wel dat de gemeente voor deze en andere locaties extra woningen mag bouwen. Blok is hierover in overleg met de provincie Zuid-Holland. De gemeente Krimpenerwaard wordt bij de zoektocht bijgestaan door makelaars, woningcorporaties en vertegenwoordigers van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). De raad wordt met nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.