Nachtwandeling afgeblazen vanwege veiligheid

'Dit is waarom APV van tafel moet'

schoonhoven • Initiatiefnemer van de ludieke actie Michiel Boon is verwonderd. "De burgemeester zei het risico dat ineens honderden horeca-bezoekers tegelijk op straat zouden komen te staan niet aan te durven. Dit is precies het argument waarom wij vinden dat de huidige APV-voorstellen van tafel moeten: een verplichte eindtijd van twee uur is een slecht plan."

Om het publiek vast te laten wennen aan de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente -waarin horecagelegenheden om twee uur 's nachts verplicht moeten sluiten- zette de Schoonhovense horeca een nachtwandeling op, die in de nacht van vrijdag op zaterdag moest plaatsvinden. "We waren dan ook verrast met het plotselinge telefoontje van de burgemeester waarin hij ons met klem verzocht de wandeling af te blazen, omdat hij de veiligheid in de binnenstad niet kon garanderen" zegt Michiel Boon, eveneens bestuurslid van ondernemerskoepel VOC Schoonhoven. "Met de huidige vrije eindtijd van uiterlijk 5 uur verspreidt het vertrekkende uitgaanspubliek zich vanzelf. Als de huidige plannen van de gemeente doorgaan, zullen er alleen al in Schoonhoven om twee uur 's nachts ruim 500 mensen in één keer op straat staan. Met alle risico's van dien voor geluidsoverlast en vandalisme."

Politiek Krimpenerwaard boog zich afgelopen week over de APV. Hoewel burgemeester Tjerk Bruinsma een poging deed om de consequenties van de nieuwe verordening te verzachten, waren vooral de oppositiepartijen niet te spreken over het document. Zij verzochten om een nieuw raadsvoorstel en laten hun standpunt afhangen van de beantwoording van hun vragen op het vervolgdebat op 16 maart.

Tijdens de commissievergadering dinsdagavond in de tot de nok gevulde raadzaal van Lekkerkerk spraken Rob Geleijnse (PvdA), Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard), Erica Jaspers (D66), Ada van Buren (Gemeentebelang Schoonhoven) en Jan Dekker (CDA) dinsdagavond over 'betutteling en regelzucht'. Geleijnse (PvdA) wees op het ontbreken van draagvlak. "Mensen maken zelf afspraken met elkaar. Daar moet de politiek niet tussen komen." Jan Dekker (CDA) meende dat het college met de APV terug gaat naar de 18e eeuw. "En we willen juist vooruit. Beknotting is niet van deze tijd." Erica Jaspers (D66) vond het geen goed voorbeeld van een sterke gemeente. "Ik verwachtte een moderne inslag. Wellicht biedt de nieuwe burgemeester meer kans op een bondige APV." Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard): "Er is bewust niet gecommuniceerd met de sportverenigingen. Dat is laakbaar." Ook VGBK-woordvoerder Leon de Wit zag hobbels. "Er is veel ruis ontstaan. Wij vragen ons af waarom de burgemeester is voorbij gegaan aan het politieadvies om de sluitingstijden los te laten."

Bruinsma kreeg feitelijk alleen steun van de SGP. Hij vond alle ophef merkwaardig, omdat de nieuwe APV weinig verschilt met de bestaande regels. "Ons streven is om alle APV's van de vijf voormalige gemeenten te harmoniseren. Dat is een proces. Tot die tijd gelden de huidige APV's en de afgesloten convenanten met de horecaverenigingen. Op korte termijn verandert er dus helemaal niets." Volgens de burgemeester is er in de nieuwe verordening niet langer sprake van het verstrekken van 'tijdrovende' exploitatievergunningen. "En zijn we de horeca tegemoet gekomen door ongewenste paracommerciële ontwikkelingen af te stoppen. Bovendien voldoen we aan de oproep van de overheid om alcoholgebruik terug te dringen. Daar zou de gemeenteraad ook haar verantwoordelijkheid in moeten nemen."