• Kinderen kijken door een enorme telescoop.
• Kinderen kijken door een enorme telescoop. Foto: John Wijntjes

Sterren kijken boeit jongeren

schoonhoven • Vooral Schoonhovense jongeren waren nieuwsgierig naar de letterlijk schitterende sterren en planeten, die dagelijks vaak lichtjaren ver boven hun hoofd verschijnen.

Ze hadden vrijdagavond geluk, want zelfs zonder telescoop waren de hemellichamen goed zichtbaar met het blote oog: het was onbewolkt. Niettemin boden de leden van de Stichting Sterrenwacht Krimpenerwaard met enorme lenzen extra mogelijkheden om het heelal van dichtbij te bekijken. Met drie grote telescopen konden de maan in het eerste kwartier, de planeet Jupiter en de sterrenformatie Orion worden bezichtigd. De Schoonhovenaren Corné Hoogendoorn, Frank Vuijsters en Lekkerkerker Robbert Koornwinder vertelden intussen over hun uit de hand gelopen hobby en gaven omstanders informatie over astrofotografie.


De landelijke sterrenkijkdagen trokken op het voormalige honkbalveld van Mets veel bekijks. "Zo'n kans krijg je niet vaak", sprak een van de ouders van twee enthousiaste kinderen, die om en om de sterren in het vizier kregen. Ze konden zich niet voorstellen dat de planeet Jupiter op 350 miljoen kilometer afstand toch redelijk zichtbaar was. Michiel van der Spek (12) weet dat allang. Hij is het jongste lid van de Sterrenwacht een bezoekt regelmatig het zelfgemaakte observatorium van Hoogendoorn. "Ik heb thuis een telescoop. Corné helpt met het stellen van de spiegels." Want kijken naar sterren en planeten vergt afstemming en oefening. "Het is net als met een verrekijker", zegt Vuijsters. "Je moet het apparaat blijven instellen om het beeld scherp te krijgen. Het is maatwerk."