• Jesper van den Adel haalt uit namens Dilettant.
• Jesper van den Adel haalt uit namens Dilettant. Foto: John Wijntjes

Dilettant onnodig gelijk tegen koploper

krimpen a/d lek • Net als vorige week tegen Excelsior verspeelde Dilettant een voorsprong. Koploper Zwarte Pijl kon in de slotfase langszij komen, omdat de genadeklap uitbleef: 2-2.

Jesper van den Adel schudde na afloop meewarig het hoofd. De spits van Dilettant kon niet begrijpen dat hij twee enorme kansen had gemist. "Ik had inderdaad de 3-1 en 4-1 moeten maken. Zonde dat we Zwarte Pijl hebben laten glippen." Verderop jammerde zijn broer Marnix, die voor open doel de bal tegen de paal kopte. "We moesten zelfs nog oppassen om het gelijkspel niet te verspelen. Bij ons lukte in de slotfase niets meer." Trainer Richard Mank nam het de broers niet kwalijk, maar constateerde droog dat Dilettant in twee duels vier punten had laten liggen. "Dan hadden we aansluiting gekregen met de kopgroep. Nu schieten we er niets mee op."

Zijn ploeg toonde meer collectieve kracht dan het individueel technische Zwarte Pijl, dat een gemiddelde leeftijd van 33 jaar (!) had. De Rotterdammers probeerden met zo min mogelijk inspanning het maximale resultaat te behalen.

Omdat de thuisclub over een geroutineerd, maar weinig dynamisch middenveld beschikte, kwam het vooral aan op momenten. Dilettant was de eerste die van onoplettendheid profiteerde. De defensie van Zwarte Pijl greep gemakzuchtig in en bood Marnix van den Adel in de 16e minuut de mogelijkheid om vanaf de rand van het strafschopgebied uit te halen: 1-0. De bezoekers werden daarna sterker, ook al zag het offensief er rommelig uit. Het uitblinkende verdedigingsduo Offerman/Bik had weinig moeite om de aanvallende acties te dempen. Eenmaal zocht spits Eder Almeida de combinatie en dat leverde meteen de gelijkmaker op. Scheidsrechter Prins, die prima leidde, negeerde daarbij het vlagsignaal van Hans van Noort: 1-1.

In de tweede helft had Dilettant met invaller Stefan de Kok wat meer grip op de tegenstander. Nu was Jesper van den Adel alert na een vrije trap. Hij dook alleen op voor Zwarte Pijl-doelman Kevin Biswana en schoot onberispelijk raak: 2-1. Diezelfde speler had Dilettant tamelijk eenvoudig in veiligheid kunnen loodsen, maar de bevrijdende treffer kwam niet tot stand.

Nadat de Rotterdamse doelman na het beledigen van de arbiter naar de kleedkamer werd gestuurd, was niet de thuisclub maar het bezoekende tiental sterker. Hoewel Dilettant in eerste instantie door een goede organisatie op de been bleef, was een foutje genoeg voor een niet meer verwacht gelijkspel. Door slecht wegwerken was invaller Dwayne Roosblad in staat met een fraaie boogbal Dilettant-doelman Daan Heuvelman te passeren: 2-2.

Dilettant moest daarna nog oppassen niet met een nederlaag van het veld te stappen. Heuvelman was echter op zijn hoede bij de inzet van Roosblad in de slotminuut.

Pieter van der Laan