• Patricia de Bruijn, Stefanie Huang en Elze van Middelkoop
• Patricia de Bruijn, Stefanie Huang en Elze van Middelkoop Foto: wijntjesfotografie.nl

'Groep met longaandoening groeit snel'

lopik • Na kanker en hart- en vaatziekten vormen longaandoeningen de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Nederland telt momenteel 350.000 mensen met COPD, maar dat aantal zal de komende tien jaar waarschijnlijk verdubbelen.

Reden voor Medisch Centrum Lopik om de krachten te bundelen en op donderdag 17 maart vanaf 19.00 uur in De Schouw een voorlichtingsbijeenkomst te houden over COPD. "De groep patiënten met deze longaandoening groeit snel", zegt fysiotherapeut Patricia de Bruijn. "Vooral de vergrijzing is daar de oorzaak van. Daarom richten we ons op preventie, informatie, beweging en medicatie. Huisarts, apotheker, fysiotherapeut en verpleegkundig specialist longziekten komen op deze avond aan bod. Ze geven vanuit hun eigen vak informatie over hun kennis en ervaringen met COPD. Na deze inleiding is er een korte koffiepauze. Daarna worden twee aparte workshops gegeven over de mogelijkheden van fysiotherapie en het omgaan met inhalatie-medicatie."

Voor dat laatste onderdeel komen de apothekers Stefanie Huang en Elze van Middelkoop in beeld. Zij wijzen op de verschillende medicijnen en legt de nadruk op trouw en juist gebruik van pufjes. "Daar moet je op hameren. Soms denken mensen als het goed gaat, dat je de medicatie dan kan overslaan. Het gaat bij COPD om een chronische aandoening, die je consequent moet aanpakken. Het is dus heel belangrijk dat men zich aan onze instructies houdt. De aandoening kan snel verergeren. Jaarlijks overlijden er ruim 6000 patiënten. Zoiets wil je uiteraard zoveel mogelijk voorkomen."

Roken

Roken is met stip de meest schadelijke kwelgeest voor gezonde longen. Om te stoppen met deze verslaving volgt op een later tijdstip - 19 april - een korte cursus van huisartsenketen PreventZorg met een gemiddeld slagingspercentage van ruim tachtig procent. In Lopik en omgeving steekt bijna een kwart van de bevolking een sigaret op. Voor degenen, die reeds aan een milde of heftige vorm van COPD lijden, is het zinvol om controle te krijgen over de aandoening. Het bewegingsprogramma wordt afgestemd op de patiënt. Patricia de Bruijn en collega Angela Veerman richten zich in eerste instantie met oefeningen op controle van de ademhaling. Daarna komen het op de juiste manier omgaan met het ophoesten van slijm en het herkennen van een longaanval aan bod. "Patiënten hebben veel baat bij preventie. Het voorkomt benauwdheid. Voor een ieder geldt maatwerk. Daarom is de samenwerking tussen longspecialist, huisarts, apotheker en fysiotherapeut zo belangrijk. Behandelingen zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Af en toe kom ik mensen tegen, waarvan ik zeg 'hadden ze zich jaren geleden maar gemeld'. Dat had hun gezondheid zeker ten goede gekomen", aldus Patricia de Bruijn.

Tijdig aan de bel trekken en je leven inrichten naar energie en vermogen. "Er is nog veel onwetendheid. Dat geldt ook voor de naasten van een patiënt. Daarom roepen we ook mantelzorgers op om de voorlichtingsbijeenkomst op 17 maart bij te wonen. Soms vergeten ouderen aanwijzingen en tips. Twee weten meer dan één", zegt praktijkmanager Cora van Gelderen van Fysiotherapie MTC Lopik.


Pieter van der Laan