Vooral speed -de 'boerencoke'- is in trek

Lopik wil drugsgebruik terugdringen

lopik • Reden voor B&W om een plan van aanpak op te stellen met bijpassend krediet. "Je kop in het zand steken heeft geen zin", zegt wethouder Johan van Everdingen. "Iedere drugsgebruiker is er één te veel."

Bijzonder is dat Lopik de omvang van het probleem in kaart heeft gebracht door een rioolanalyse uit te voeren. Een methode die wetenschappelijk erkend wordt, maar die vooralsnog met name door (grote) steden wordt toegepast. Kleinere gemeenten volgen dit voorbeeld steeds meer, maar brengen de resultaten niet naar buiten. Dit maakt voor Lopik vergelijken lastig.

De test is uitgevoerd in februari 2015. "Om het resultaat niet te beïnvloeden hebben we het onderzoek vooraf niet aangekondigd", verklaart Van Everdingen. "Gedurende zeven dagen is elke dag een watermonster genomen. Hieruit kan het drugsgebruik worden herleid. Alle dorpen zijn hierin meegenomen, met uitzondering van Lopikerkapel. Deze kern is namelijk aangesloten op een andere rioolwaterzuiveringsinstallatie."

Uit de monsters bleek een gebruik van drugs -zoals cocaïne, methamfetamine en cannabis-, dat gemiddeld lager is dan in de grote steden in Nederland. Een uitzondering vormde het gebruik van amfetamine (speed), waarvan het gebruik in Lopik dat van de grotere steden juist overstijgt. Dit is overigens minder verrassend dan het lijkt, want amfetamine wordt ook wel de boerencoke genoemd. Het is makkelijk verkrijgbaar en goedkoop en daarom populair op het platteland. Later dit jaar wordt het onderzoek met rioolwater nog een keer uitgevoerd, net als in andere gemeenten in de regio Utrecht. Dan is er beter vergelijkingsmateriaal voorhanden met vergelijkbare gemeenten.

Uit een vervolgonderzoek –door een adviesbureau- kwamen overigens andere resultaten naar voren. De interviews, observaties op straat en analyse leverden een beeld op waarin juist cannabis, pillen en in mindere mate cocaïne genoemd werden als meest gangbare drugs in de gemeente Lopik. Speed kwam in de gesprekken nauwelijks naar voren. Van Everdingen: "Hoewel het onderzoek van adviesbureau Bervoets dus niet precies aansluit op de rioolwateranalyse en de omvang van het drugsgebruik in Lopik niet echt hoger ligt dan in andere gemeenten, zijn toch enkele onwenselijke en soms zelfs zorgwekkende resultaten naar voren gekomen. Met name het gebruik onder jongeren -vaak afkomstig uit kwetsbare milieus-, de tolerantie van bepaalde ouders omtrent het gebruik en het feit dat drugs makkelijk verkrijgbaar is vragen om vervolgacties."

Een groepje van zes à acht jongeren in de leeftijd tussen de 19 en 25 jaar zorgt in de gemeente Lopik door hun gebruik en handel voor problemen. In het plan van aanpak is te lezen dat deze jongeren op eerdere leeftijd al problemen hadden op school, bekend waren in de zorg en een enkeling kwam voor in de politiesystemen. B&W in het rapport: 'Deze jongeren gebruikten in eerste instantie met name wiet. Op meerderjarige leeftijd werd het gebruik dagelijks en structureel. Ook komt speed en/of cocaïnegebruik voor bij deze groep. Daarbij zorgen ze voor overlast en plegen ze strafbare feiten. Ondanks inspanningen van onder anderen de jongerenwerker, politie en BOA lukt het vooralsnog niet om ze op het rechte pad te krijgen. Bijkomend probleem is dat drugsoverlast in Lopik bij de politie vooralsnog een lage prioriteit heeft'.

Het volledig uitbannen van drugsgebruik in de gemeente Lopik is niet realistisch, beseft wethouder Van Everdingen. "Maar niets doen is ook geen optie. We gaan inzetten op preventie, het voorkomen en matigen van het gebruik, een betere voorlichting, ondersteuning van ouders, het vergroten van de meldingsbereidheid en het terugdringen van de beschikbaarheid van verdovende middelen." Hiervoor wil B&W een bedrag van 71.000 euro beschikbaar stellen. Politiek Lopik buigt zich deze maand over het voorstel.

Robert van der Hek